Nem lép be a kormányba a vajdasági magyar párt

Mlađan Dinkić szerbiai kormányalelnök felmentése a vajdasági magyar politikai színtér szereplőit sem hagyta hidegen. A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) kedden közleményben fordult a nyilvánossághoz, amelyből kiderül, hogy a párt megdöbbenéssel kíséri figyelemmel a kormánykoalíció vezető pártjainak médiumok útján zajló leszámolását. A VMSZ szerint mindez súlyosan destabilizálta az országban uralkodó politikai helyzetet.

A Vajdasági Magyar Demokrata Párt egy lépéssel tovább ment: az Ágoston András pártelnök által aláírt közleményből kiderül, hogy a szóban forgó párt elképzelhetőnek tartja, hogy Boris Tadić köztársasági elnök helyet ajánl fel a VMSZ-nek a kormányban. Ez a hely akár kormányalelnöki tisztséget is jelenthet – olvasható a közleményben.

Pásztor Istvánt, a VMSZ elnökét többek között arról kérdezte a Magyar Szó, hogy miként reagálna a párt, ha valóban érkezne felkérés a kormányon belüli tisztségek valamelyikének betöltésére.Pásztor István szerint már a kormánybukás lebegtetése is rendkívül káros, ha pedig bekövetkezik a kormányválság, akkor veszélybe kerül Szerbia európai integrációja, lelassul a csatlakozási folyamat. Ha rendkívüli választásokat írnak ki, akkor erre megy rá az egész év.

„A kormány önmagában már megbukott. Az már más kérdés, hogy ezt a bukást lehet-e és hogyan lehet szanálni. Azt viszont nehezen tudom elképzelni, hogy a szanálása után a kormány, illetve a parlamenti többség végig tudja csinálni a választási ciklust. Nem tudom, hogy folyamatosan, több mint egy éven keresztül hogyan sikerül majd biztosítani a G17 Plusz parlamenti képviselőinek a szavazatát. Fenntartásom kifejezetten érvényes az éles politikai helyzetekre, mint mondjuk a költségvetésre, a költségvetés módosítására, a vagyon-visszaszármaztatásról szóló törvényre, a választási rendszerre és a mandátumok kérdésére” – nyilatkozta a VMSZ elnöke.

A politikus nagyobb esélyt lát a rendkívüli választások kiírására, mint arra, hogy ezt sikerüljön elkerülni. Kijelentette: a VMSZ nem érdekelt az előrehozott választásokban.

„A kormányon belüli tisztséget illetően nem tartom kizártnak egy ilyen jellegű felkérés érkezését. Erre vonatkozólag eddig azonban nem volt utalás. Hétfőn délután felhívott Tadić, az aktuális helyzetről váltottunk szót és egyeztettünk állásfoglalásunkról, de a kormányon belüli helyről nem volt szó. Ha mégis megtörténne a felajánlás, akkor a VMSZ valószínűleg a már korábban kialakított állásfoglalása szerint járna el. Magyarul: nem látok okot ara, hogy a parlamenti többséghez való tartozásunkat kormányon belüli személyi jelenléttel erősítsük meg. Különösen nem hetekkel, vagy hónapokkal a ciklus lejárta előtt” – mondta Pásztor István.

Kitekintő / Magyar Szó

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »