Egy amerikai diplomata akasztását követelik Pakisztánban

Gyilkossággal vádolnak egy amerikai diplomatát Lahorban. Noha a pakisztáni kormány a napokban még abbéli bizakodásának adott hangot, hogy Raymond Allen Davis fogva tartása nem lesz hatással az Egyesült Államokkal és Afganisztánnal folytatott háromoldalú tárgyalások alakulására, Washington elhalasztotta a jövő hétre tervezett, soron következő egyeztetést a dél-ázsiai konfliktus alakulásáról. Az Associated Press (AP) értesülései szerint a lépés az amerikai fél afelett érzett ˝bosszúságát˝ hivatott demonstrálni, hogy Pakisztán a nyugat határozott óhajának ellenére tekintett el a Davist megillető diplomáciai mentességtől, hovatovább a pakisztáni külügyi titkárság még arra is figyelmeztet, hogy minden további nyomásgyakorlás csak tovább nehezítené Davis helyzetét.

A most elmaradó egyeztetéshez hasonlókat Pakisztán köztudottan az afganisztáni befolyásának egyik legfontosabb biztosítékaként kezeli. Az amerikaiak hirtelen kedvvesztése aligha hagyja hidegen az iszlámábádi szíveket, ugyanakkor a tálibok a hétvégén halálosan megfenyegették a pakisztáni kormány hivatalnokait, amennyiben az amerikai szabadon bocsátása mellett döntenek. Davis január 27-én, a saját bevallása szerint önvédelemből nyitott tüzet egy őt kirabolni próbáló fegyveres férfira és társára a kelet-pakisztáni Lahorban. Ezzel szemben a helyi hatóságok az amerikai férfit hidegvérrel elkövetett kettősgyilkosság vádjával tartják fogva, amely döntésbe az AP szerint a tartomány hírhedt Amerika-ellenességétől való félelem is belejátszik.

A homályos ügyet tovább bonyolítja, hogy az amerikai lapértesülések még abban sem biztosak, hogy pontosan milyen tisztséget töltött be a gyanúsított a helyi amerikai konzulátusnál, az MSNBC szerint Davis az ˝adminisztrációs és technikai˝ személyzet tagja. Davis a Pentagon nyilvántartásának értelmében 10 évig szolgált a hadsereg különleges erőinél. További érdekesség, hogy a férfi a januári incidenskor rádión erősítést kért, majd a lövések után a helyszínre száguldó amerikai autó egy utcai bámészkodót is elgázolt, aki később belehalt a sérüléseibe – közli az MSNBC. Davis nyilvános akasztását a Jamaat-i-Islami vallásos párt egy hete nyilvános tüntetéseken is követelte, ahol amerikai zászlókat is égettek.

Tatai Gábor

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »