Ellenzéki tüntetések Iránban

Hoszni Mubarak egyiptomi elnök lemondását követően Kairóhoz hasonlóan Teherán utcáit is ellenzéki tüntetők lepték el. A demonstráció során az iszlamista rezsim távozását követelő tömeg összecsapott a rendőrökkel. Az esemény egy halálos áldozattal járt és számos sebesültet kellett kórházba szállítani.

Hétfőn több ezer kormányellenes tiltakozó vonult az iráni főváros utcáira, hogy az iszlamista rezsim lemondását követelje. A megmozdulás során a tüntetők összecsaptak a biztonsági erőkkel. A rendőri intézkedések során egy ember életét vesztette, több tucat sebesültet pedig kórházba kellett szállítani. A Mir Hosszein Muszavi és Mehdi Karrúbi ellenzéki vezetők által szervezett tüntetés a 2009-es zavargások óta a legnagyobb tömegdemonstráció volt.

Azt már a hétvégén is tudni lehetett, hogy a „zöld mozgalom” ellenzéki csoportosulás február 14-re tervezi teheráni felvonulását, mellyel szolidaritását kívánja kifejezni Tunézia és Egyiptom népe mellett. Annak ellenére, hogy a belügyminisztériumtól nem kapták meg a szükséges engedélyeket, kijelentették, hogy a gyülekezés jogával élni fognak. 

Hétfőn az ellenzéki erődemonstrációként is szolgáló felvonulást rohamrendőrök és a kormány által támogatott civil ruhás milicisták hada próbálta feltartóztatni. Állítólag rendőrök százait vezényelték a helyszínre, de így is csak késő estére sikerült rendet teremteni. Szemtanúk szerint a tüntető tömeg egy széles sugárúton tartott a Teherán központjában elhelyezkedő Azadi (Szabadság) tér felé, amikor a rendőrség megkezdte az oszlatást. Könnygázzal és gumibotokkal vették fel a harcot a felvonulókkal szemben, akik egyre többször a „halál a diktátorra” kifejezést skandálták. Az utalás Irán legfelsőbb vezetőjére, Ali Kamenei ajatollahra, és az elnökre, Mahmúd Ahmadinezsádra egyaránt vonatkozhatott.

Az ország más részein is összegyűltek az ellenzékiek, hogy szolidaritásukat fejezzék ki, mind az egyiptomiakkal, mind a teheráni tüntetőkkel szemben. Szemtanúk beszámolójából kiderül, hogy gyűléseket tartottak többek között Iszfahánban és Sirázban is.

Az összecsapások során a rendvédelmi szervek számos demonstrálót állítottak elő. Bár kedden a hatóságok megerősítették a Teheráni Egyetem 26 éves hallgatójának haláláról szóló híreket, nem lehet tudni, hogy hány embert tartóztattak le. Az államügyészség szóvivője úgy nyilatkozott, hogy „a bíróság gyorsan és határozottan jár majd el azokkal szemben, akik megsértették a békét és a közrendet” – számolt be a hivatalos iráni hírügynökség (IRNA).

Kedden az iráni parlament nyílt ülésén többen is Muszavi, Karrúbi és a korábbi reformista elnök, Mohamed Khatámi felelősségre vonását követelték, miközben egyes keményvonalas kormánypártiak halálbüntetéssel óhajtották sújtani az ellenzék vezetőit.

A háttérben már így is kivégzések zajlanak – tudósít a New York Times. Nemzetközi jogi csoportok állítják, hogy csak ebben az évben 66 fogoly lett akasztás áldozata, akik közül hárman is a 2009-es tüntetések során őrizetbe vett személyek közé tartoztak.

Az biztos, hogy az indulatok 2009 óta először törtek felszínre. Az iszlamista rezsim elleni hétfői demonstráció az ellenzék szerint csak az első lépés volt az állítólagosan elcsalt választás utáni „zöld forradalom” újjáéledése felé, az iráni hatóságok azonban óva intik a kormányt lemondatni kívánó szervezeteket attól, hogy az 1979-es forradalomhoz hasonló „biztonsági válságot” idézzenek elő.

Jáni Annamária

Friss hírek