Ficó pártja a legnépszerűbb

Magasan a legnépszerűbb párt a Robert Fico vezette Smer Szlovákiában. A Focus legfrissebb felméréséből kiderül, ha most lennének választások, csupán három mandátum hiányozna ahhoz, hogy többségük legyen a parlamentben.

A Focus ügynökség február 1. és 8. között készült közvélemény-kutatása szerint a választók 43,2 százaléka szavazna a Smerre. A második legnépszerűbb párt a Szlovák Kereszténydemokrata Unió – Demokrata Párt (SDKÚ) 15,2 százalékkal, míg a harmadik a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) 10,2 százalékkal. A választásokhoz mérten rosszabb eredményt érne el, de bekerülne a parlamentbe a Szabadság és Szolidaritás (SaS – 9,1 százalék), és a Híd (6 százalék), de a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) is éppen becsúszna 5,4 százalékkal.

A Magyar Koalíció Pártja (MKP) jobb eredményt érne el, mint a parlamenti választásokon: 4,6 százalékot. Azonban ez sem lenne elég a parlamenti küszöb átlépéséhez. A Néppárt – Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS) ennél is rosszabbul áll a Focus szerint, csupán a megkérdezettek 2,2 százaléka támogatja. Szlovákia Kommunista Pártja (KSS) 2 százalékot szerezne.

A Smernek egy ilyen választási eredmény 73 képviselői mandátumot biztosítana, ezáltal csupán három szavazatra lenne szükségük ahhoz, hogy kormányt alakítsanak. Az SDKÚ 26, a KDH 17, az SaS 15, a Híd 10, az SNS pedig 9 képviselői helyet szerezne. A felmérés szerint tehát egy Smer-SNS koalíció is nyugodtan kormányozhatna.

Az emberek a következő kérdésre válaszoltak: “Képzelje el, hogy most tartanák a parlamenti választásokat, és az alábbi pártok indulnának. Mely pártra szavazna?” A megkérdezettek 19,3 százaléka felelte azt, hogy nem menne választani, 12,9 százalék pedig azt válaszolta, nem tudja, illetve nem kívánja elárulni. A fennmaradó 67,8 százaléknyi potenciális választó válaszainak feldolgozásával készült a kutatás.

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek

Piaci körkép: 3 hónapos mélyponton a DAX

Mínuszban forognak az európai tőzsdék csütörtökön a borús ázsiai kereskedést követően. A mindig jelen lévő recessziós félelmeken túl nincs különösebb egyértelmű oka a mai csökkenésnek, de az európai blue chip indexek 1% feletti veszteséget mutatnak.

Read More »

A NATO a legjelentősebb fenyegetésnek minősítette Oroszországot

A NATO-tagországok vezetői szerdán, madridi csúcstalálkozójukon elfogadták az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének új, a következő évtizedre vonatkozó stratégiai koncepcióját. A találkozón Svédországot és Finnországot hivatalosan is felkérték a csatlakozásra; a két ország várhatóan már a jövő héten aláírja az erről szóló jegyzőkönyvet.

Read More »