Börtön a kettős állampolgárságért?

Ha tehetné, büntetőjogi eljárást indítana az Ukrajnában élő kettős állampolgárok ellen az Ukrán Népi Párt kárpátaljai szervezetének vezetője. Ivan Habor mindezt azzal kapcsolatban fogalmazta meg, hogy az ungvári és a beregszászi magyar külképviseleteken hatalmas az érdeklődés a könnyített honosítás iránt.

Az Ukrán Népi Párt kárpátaljai vezetőjének aláírásával ellátott közlemény arra szólítja fel a megyei tanácsot, hogy legközelebbi ülésén a parlamentnek címezve fogalmazzon meg indítványt a kettős állampolgárság szigorúbb büntetése érdekében. Ivan Habor szeretné elérni, hogy ismét kerüljön napirendre a nacionalista erők által korábban kidolgozott törvényjavaslat, ami akár 5 éves börtönbüntetéssel sújtaná azokat, akik az ukrán mellett egy másik ország állampolgárságát is felveszik.

Az említett politikusnak számtalan kifogása van a januártól életbe léptetett magyar gyakorlattal szemben. Azt írja (pontatlanul – a szerk.), hogy az ily módon magyar állampolgársághoz jutó kárpátaljaiak majd részesülhetnek ottani szociális és egészségügyi juttatásokban, kedvezményekben. Megengedhetetlennek nevezi, hogy az állampolgársághoz útlevél is járhat, szerinte ez később arra lesz jó, hogy az Ukrajnában élő saját állampolgárainak jogaira hivatkozva Budapest idővel területi igényeket fogalmazzon meg Kijevvel szemben.

Szerinte a kettős állampolgárság nemcsak Kárpátalján, hanem az ország más régiójában is komoly gondot okoz. Megfogalmazása alapján óriási nemzetbiztonsági kockázatot jelent, hogy a Krímen és az ország Oroszországgal határos keleti vidékein feltehetőleg több százezren élnek orosz útlevéllel a zsebükben, valamint több tízezer ukrajnai románnak lehet román állampolgársága is, s most pedig a magyarokon a sor. Meggyőződése, reális veszély fenyegeti Ukrajna egész államiságát és területi épségét, ezért – már nem először – haladéktalan cselekvésre szólít fel minden nemzethű ukránt.

A zakarpattya.net híroldalon publikált közleményt kommentálók között nagyon sok olyan véleménnyel lehet találkozni, hogy az említett Ivan Habor és a hozzá hasonlók csak irigységből háborognak, amiért ők nem kaphatnak magyar útlevelet, így számukra továbbra is zárva marad az Európai Unió ajtaja.

Kitekintő / Kárpáti Igaz Szó

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »