Ukrajna durván asszimilálja a románokat

„A románok helyzete „aggasztónak” tűnik a Dél-Besszarábiában. A területen – mely az ukrajnai Odessza megye részét képezi – az ukrán hatóságok durva asszimilációs politikát folytatnak” – olvasható a tekintélyes román napilap, az „Adevarul” február 4-i számában. A fenti megállapítást Eugen Tomac, a romániai Külügyminisztérium diaszpórával foglalkozó osztályának államtitkára nyilatkozta „Az eltűnés veszélyével fenyegetett román Budjak” c. könyv bemutatóján.

A könyvben leírtak alapján Dél-Besszarábiában a románokat „rendszeresen gátolták saját anyanyelvük tanulásában”, ritkaságszámba mennek az ortodox templomok, tilos a román ünnepeket megtartani és az ukrán hatóságok arra kényszerítik az itt élő románokat, hogy saját identitásuk helyett moldáv identitásuk legyen.

A legutóbbi népszámlálási adatok szerint a dél-besszarábiai terület csupán 700 románnak ad otthont. A könyv szerzője szerint csak ennek a 700 románnak volt bátorsága vállalni nemzetiségi hovatartozását ellenállva az ukrán tisztviselők erőszakosságának, akik nagyon durva módon elutasítják a románok identitását, azt vallva, hogy ilyen identitás ezen a területen nem található.

Innen származik a „moldovanizmus” problémája. A helyzet elég ijesztő, hisz a sztálini politika létjogosultsága (egyetértve a mai bukaresti hivatalos állásponttal, a moldovai identitás Sztálin „találmánya”, miszerint a moldovaiak „románok „, a moldáv nyelv pedig „román”), egy belső nemzetcsonkító és asszimilációs politikát eredményez a román nép számára – jelentette ki Tomac.

Elmondása szerint, gyermekkora óta azt hallotta, hogy Oroszország „megpróbálja elrejteni az igazságot a románok elől”. „Én sokszor feltettem magamnak ezt a kérdést: milyen igazságot akarnak az oroszok elrejteni? Most már tudom, hogy nem csak Moszkva, de Kijev is kettős mércét alkalmaz a románok ellen.” – összegezte a problémát Eugen Tomac.

Kitekintő / Kárpátalja Ma

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »