Kínába települnek az európai autógyártók

A pekingi állami hírügynökség, a Hszinua (Xinhua) értésülései szerint az idei év során a német Volkswagen-csoport és a francia PSA Peugeot Citroen konszern 10 milliárd jüanos (1,1 milliárd eurós) befektetéseket tervez a délkelet-kínai Kuangtung (Guangdong) tartományban. A két európai autógyártó cég helyi partnerekkel együttműködve, jelentős zöldmezős beruházások keretein belül készül bővíteni kínai gyártási kapacitásait: a Volkswagen az állami tulajdonú FAW-csoporttal, a Peugeot pedig a China Changan Group-pal nyit majd közös üzemeket.

A tavalyi évben mindkét vállalat jelentős bővülést könyvelt el a kínai piacon: a Volkswagen eladásai 37%-kal nőttek, a PSA-csoport pedig 30%-kal több járművet értékesített, mint egy évvel korábban. A kínai autópiacon a francia cég jelenleg 3,3%-os részesedéssel rendelkezik, a vállalat vezetője korábban úgy nyilatkozott, hogy a következő években ezt 8–10% közé szeretné növelni. A 13%-os piaci részesedésű Volkswagen kínai leányvállalatának elnöke néhány hete arról számolt be, hogy a cég a következő öt évben 10,6 milliárd euró értékű befektetéseket tervez a kelet-ázsiai országban. Az elmúlt években az európai és amerikai kereslet visszaesését követően a dinamikusan fejlődő kínai piac vált az autóipari cégek fő célpontjává, a várakozások szerint 2011-ben 10–15%-kal nőhet a távol-keleti országban értékesített autók száma.

Mészáros Tamás

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »