Folytatódnak a megszorítások Romániában

A román kormány 3 százalékra szorítaná le a jövő évi deficitet, ennek érdekében 2012-ben is kordában tartanák a bérekre fordítandó keret növelését, továbbá szigorú szabályokhoz kötnék a szociális jellegű kiadások megítélését. Ez áll abban a levélben, melyben az Emil Boc vezette kabinet felvázolta a Nemzetközi Valutaalap (IMF) számára az elkövetkező időszakra vonatkozó terveit.

Ebben a kiadáscsökkentő intézkedések folytatása mellett a kormány azt is előirányozza, hogy tartózkodni fog az adórendszert érintő, ad hoc jellegű változtatásoktól, biztosítva így az üzleti környezet stabilitását és kiszámíthatóságát.

A deficit fokozatos leszorítása érdekében a kormány további lépéseket tenne a bevételek növelése érdekében is: még az idei év végéig eladná a román vasúttársaság áruszállítási részlegének egy kisebbségi részvénycsomagját, a személyszállítási részleg számára jegyáremelést engedélyezne, a nemzeti légitársaság értékesítéséhez stratégiai befektetőt keresne, továbbá eladná több állami vállalatban, köztük a nagy energetikai vállalatokban lévő többségi részesedését.

Érdekes tervek léteznek az adócsalás visszaszorítására is: az adóhatóság augusztusig külön a nagy vagyonok ellenőrzésére szakosodott ügyosztályt hoz létre, amely egyelőre ismeretlen módszertan szerint vizsgálni fogja a különösen gazdag magánszemélyek vagyonának eredetét, illetve a bevallott jövedelem és a tényleges vagyon közti különbségre adókötelezettséget állapíthat majd meg. 

Illyés Gergő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »