Erdélyi református templomok a Millenárison: Heti Kárpát-medencei Kulturális Körkép

Ha szívesen megnézné az erdélyi református templomokat, vagy egy Márai darabhoz lenne kedve, esetleg a Berlinben bemutatott magyar filmek érdeklik, akkor eheti kulturális körképünk kifejezetten Önnek szól!

Szerencsére kulturális összefoglalónk minden héten megtelik határon inneni, túli, sőt külföldi hírekkel, legyen szó színdarabról, filmről, kiállításról, vagy bármilyen egyéb kulturális cikkről. Eheti csokrunk így csupán csak ízelítőt ad a jobbnál-jobb programokról, bemutatókról és más eseményekről.

Cinema Total Berlinben

A Collegium Hungaricum Berlin (CHB) immár negyedik alkalommal ad idén is otthont a Cinema Total címmel futó programnak. A Berlináléhoz kapcsolt esemény során a látogatóknak kivetítőkön jelennek meg magyar, illetve kárpát-medencei ihletésű, eredetű filmrészletek – írja a Vajdaság Ma. Emellett pedig nem szabad elfelejteni, hogy a Berlinálén két magyar film is versenyben van: Tarr Béla A torinói ló című alkotással a játékfilmes programban, míg Kárpáti György Mór az Erdő című filmmel a rövidfilmek mezőnyében méretik össze a többi indulóval.

Színház: Csehov Vásárhelyen, Márai és Brecht Kassán

Anton Pavlovics Csehov Platonov című darabjának premier előadását mutatta be Marosvásárhelyen péntek este a Tompa Miklós Társulat. Az előadás több különlegességet is tartogat az érdeklődők számára: a darab talán az egyik legkevésbé játszott, mégis mély, örökérvényű problémákat dolgoz fel – mondta a Krónikának Harsányi Zsolt rendező és kiemelte, hogy a mű kifejezetten aktuális mondanivalót is hordoz: „Mint minden darabban, a Platonovban is képtelenek Csehov szereplői cselekedni, inkább halogatják a megoldásokat, másoktól várva a megváltást. Így az élet szép lassan ledarálja őket. Sajnos ugyanez a csehovi állapot uralkodik a vásárhelyi színházban is, ahol emberek menekülnek a döntés elől másoktól várva a megoldást”.

Bár Márai Sándor kassai születésű és az itteni színház stúdiószínpada is az ő nevét viseli, az íróóriás művei meglehetősen ritkán kerültek mindeddig a társulat repertoárjába. Most azonban ismét előkerült A gyertyák csonkig égnek darab, az író születésének 110. évfordulója alkalmából. A Felvidék Ma szerint Brecht darabot ezidáig nem láthatott a kassai közönség, így a Koldusopera, mely világhírnevet hozott Bertold Brechtnek, most különleges csemegeként szolgálhat.

Egyévesek a Váradi Dalnokok

Egyéves születésnapját ünnepelte az elmúlt héten a Váradi Dalnokok nevű formáció: a nagyváradi férfikórus élményekben és sikerekben gazdag egy évét köszöntötte énekszóval a református püspöki palotában. A nagyérdeműt népdalokkal, katonaénekkel és indulókkal kápráztatta el a kórus és a számos meghívott vendég. A dalnokok bíztatása nem maradt el, hangos tapsszó kísérte minden produkciójukat, ami a jövőre is lendületet ad a társulatnak a közösségépítéshez és a hagyományőrzéshez – olvashatjuk az Erdély.ma honlapján.

Kárpátalja 1919-2009

Magyar és ukrán történészek közös munkájának gyümölcseként jelent meg a minap Budapesten és Ungváron, ukrán és magyar nyelveken a Kárpátalja 1919-2009: történelem, politika és kultúra című kötet. A Kárpátinfo.net szerint a mű az egymás mellett élő népek közötti elfogulatlan, indulatoktól és mítoszgyártástól mentes párbeszédének eddigi legszebb példája, ami segíthet rendezni a közös dolgainkat: igaz, ez még csupán az út legeleje.

Kiállítás a Kortárs Magyar Galériában

Fekete Gabriella szobrászművész festett gipszszobrai mutatkoznak be a dunaszerdahelyi Kortárs Magyar Galériában. A határon innen és túl is elismert művésznő színes kiállítása a hajdani Vermes-villában február 18-án nyílik meg. Mindazok, akiket érdekel, hogy miként jeleníti meg változatos és színes szobrok formájában az élet nagy kérdéseit, az érzelmeket és a belső emberi tulajdonságokat, semmiképpen se hagyják ki ezt a bemutatót!

Ajánló: Itt voltunk, itt vagyunk

Ha még nem jártunk Erdélyben, vagy csupán nosztalgiához van kedvünk, semmiképpen se hagyjuk ki a Millenárison Itt voltunk, itt vagyunk címmel megnyílt fotókiállítást. Magyari Hunor fotóművész ugyanis fényképein az erdélyi magyar református templomokat hozta el nekünk, és bennük azokat a közösségeket, akik magyarul imádkoznak, énekelnek és vallják meg hitüket – írja az Erdély.ma az MTI alapján. 

Kitekintő összeállítás - Zsár Virág

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »