Medvegyev katonákat küldene a Kuril-szigetekre

Szerdán Dmitrij Medvegyev elrendelte az orosz katonai jelenlét megerősítését a Kuril-szigeteken, és ismételten hangsúlyozta, hogy a szigetcsoport teljes egészében Oroszország szuverenitása alá tartozik.

A Kuril-szigetek miatt kialakult, évtizedek óta tartó feszültség Japán és Oroszország között ezzel a lépéssel a végletekig növekedhet. A tavaly novemberben meginduló gazdasági jellegű közeledést a két állam között az elmúlt hetekben felváltotta a bizalmatlan, majd egyre ellenségesebbé váló hangnem. Ennek fő kiváltó oka az volt, hogy több alkalommal orosz kormánytagok látogattak a Kuril-szigetekre, hogy ellenőrizzék és előkészítsék a területet a várhatóan tavasszal elkészülő nagyszabású fejlesztési program számára. Ezeket a lépéseket Japán egyértelműen ellenséges gesztusként, a vitatott területek feletti fennhatóság megerősítéseként értelmezte, és hasonló hangnemben megfogalmazott nyilatkozatokban ítélte el.

Február 7-e Japánban az Északi Területek (vagyis a vitatott helyzetű szigetek) Napja, ebből az alkalomból minden évben emberek ezrei tüntetnek azért, hogy visszakaphassák a déli Kuril-szigeteket. Ez az esemény idén éppen egybeesett a Japán és Oroszország közötti feszültség kicsúcsosodásával. A tüntetések során kifejezetten ellenséges gesztusokra, így az orosz zászló megbecstelenítésére is sor került, ami nagy felháborodást váltott ki Oroszországban. Kan Naoto japán miniszterelnök az Arirangnak adott interjújában így nyilatkozott: „Remélem, hogy a tüntetéseket országszerte támogatja majd a lakosság. Azt szeretném, ha Japán erős alapot adna az Oroszországgal való tárgyalásokhoz akaratának kinyilvánításával.” A miniszterelnök továbbá „megbocsáthatatlanul durva” incidensnek nevezte Medvegyev novemberi látogatását a szigeteken.

E szavakra az orosz külügyminiszter elítélő nyilatkozatot tett közzé, Medvegyev pedig úgy döntött, hogy „a szükséges mértékben” megerősíti a katonai jelenlétet a Kuril-szigeteken. Ezt a legmodernebb fegyverekkel felszerelt haditengerészeti és szárazföldi erők telepítésével, illetve a már a helyszínen állomásozó erők fegyverzetének modernizálásával kívánja elérni. A RIA Novosztyi szerint már olyan elgondolás is kiszivárgott az orosz védelmi minisztériumból, miszerint az újonnan vásárolt Mistral helikopter-hordozók első útja a szigetek megvédésére irányulhat.

Moszkva hajthatatlan a kérdésben, és az elmúlt napokban több nyilatkozatban is elhangzott, hogy Oroszország szuverenitása a szigetek felett nem képezheti vita tárgyát, a terület elidegeníthetetlenül orosz, birtoklásához nincs szükség Japán semmiféle jóváhagyására. „Mindent megteszünk annak érdekében, hogy fenntartsuk stratégiai jelenlétünket a déli Kuril-szigeteken, miközben baráti viszonyt igyekszünk ápolni szomszédainkkal” – nyilatkozta Medvegyev, továbbá hangsúlyozta, hogy „mindazokat, akik nem értékelik támadónak cselekedeteinket, együttműködésre hívjuk fel.”

Kérdéses, hogy mennyiben járul hozzá a Japánnal való „baráti viszonyhoz” az, hogy az orosz elnök február 7-én bejelentette, újabb látogatásokat tervez a vitatott területeken, ezekkel kapcsolatban pedig nem hajlandó figyelembe venni Japán elítélő gesztusait, hiszen orosz állampolgárok érdekeinek képviseletéről, és problémáik sürgős megoldásáról van szó.

Mint már korábban írtuk, a japán külügyminiszter február 11-én érkezik Moszkvába, hogy tárgyaljon a kérdésről. A RIA Novosztyi tudósítása szerint Maehara Szeidzsi az utazása előtt kiadott nyilatkozatában egyértelművé tette álláspontját a kérdésben. „Fontos, hogy előmozdítsuk a japán-orosz kapcsolatokat. Jó lenne, ha meg tudnánk oldani a területi vitát, és aláírhatnánk végre egy békeszerződést.” A külügyminiszter mindemellett meggyőződését fejezte ki, hogy a vitatott helyzetű négy sziget Japán tulajdonát képezi.

Szálkai Kinga

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »