Temesváron kampányoltak az RMDSZ jelöltek

A sajtó képviselőivel külön-külön, a Temes megyei RMDSZ szervezet tisztségviselőivel és kongresszusi küldöttekkel, önkormányzati képviselőkkel és egyszerű választókkal egy időben találkozott ma délután Kelemen Hunor és Eckstein-Kovács Péter RMDSZ elnökjelölt a temesvári Magyar Házban.A sajtótájékoztatókon a többségben levő román újságírókat elsősorban az RMDSZ és a román pártok viszonyának alakulása, a jelenlegi kormánykoalíció jövője érdekelte.

Kelemen Hunor úgy értékelte, hogy 2010-ben jól működött a koalíció, a közeljövőben aláírják a 2011–12-es időszakra vonatkozó együttműködési jegyzőkönyvet a PD-L-vel, ezért most úgy véli: a koalíció tovább működhet a következő két évben. „A népszerűtlen döntéseket már 2009-ben meg kellett volna hozni az akkori kormánynak – mondta Temesváron Kelemen Hunor –, ez választási okokból nem következett be, emiatt egy évet elveszítettünk. Ha 2010-ben a megszorító intézkedéseket nem hozzuk meg, Románia fizetésképtelenné válhatott volna! Ezt őszintén el kellett volna mondani az embereknek és meggyőződésem, hogy megértették volna!” Kelemen Hunor úgy véli, az RMDSZ-nek a jövőben is ki kell tartani a jobb-közép politikai irányzat mellett.

Eckstein-Kovács Péter leszögezte: számára „a fő cél a sikeres választási szereplés, a parlamenti jelenlét biztosítása, ezért a választók akaratát minél jobban tükrözve, az RMDSZ a kormányból való kilépés lehetőségét is meg kell fontolja, amennyiben úgy ítélik meg, hogy ez több voksot hozna a szövetségnek”. Eckstein-Kovács Péter nyitva hagyta a kaput a szociál-liberális szövetséggel való esetleges együttműködés előtt is, de úgy fogalmazott: ameddig az RMDSZ a jelenlegi kormánykoalíció tagja, ez a téma nem aktuális.

Oktatási központok, magyar házak és a vegyes házasságokban élők megszólítása

A Nyugati Jelen riportere mindkét elnökjelöltet arról kérdezte, milyen üzenetet fogalmaznak meg a számbeli kisebbségben (szórványban) élő magyar közösségek számára?

Eckstein-Kovács Péter hangsúlyozta: „Az emberi jog területéről kerültem a politikába, mindig a kisebbet és a gyengébbet támogatom. A szórványt, a számbeli kisebbségben élő közösségeket kiemelten kell támogatni! Első számú identitásmegőrző prioritás számomra az oktatás. Támogatom magyar iskolaközpontok létesítését és fenntartását, ahol ez indokolt. Közösségmegtartó feladatokat lát el a magyar házak rendszerének működtetése, ahol lehetősége nyílik a magyaroknak a találkozásra. Fontosnak tartom a szórványmegyék szempontjából a választási törvény módosítását, olyan értelemben, hogy a bejutási küszöböt le kell vinni 5%-ról 3%-ra. A vegyes, egyéni választókerületes és listás választási rendszert támogatom, hogy a közös listáról onnan is képviselők kerüljenek be a parlamentbe, ahol a megye lakosságának az aránya ezt nem engedné meg.”

Kelemen Hunor álláspontja szerint „a kulturális autonómia biztosítja a keretet az interetnikus környezetben élő magyarok problémáinak a megoldására, ezt a parlamentben el is kell fogadtatni, ugyanakkor az RMDSZ szórványprogramjait meg kell erősíteni.” Az RMDSZ kulturális minisztere a vegyes házasságban élőket is meg akarja szólítani: „A Bánságban nagyon fontos, hogy a vegyes házasságban élő magyarok és a gyermekeik számára meg tudjuk fogalmazni az üzenetünket. Ők a magyar közösség tagjai és esetleg a család másik felét is befolyásolhatják! A vegyes házasságban élő gyerekek kettős identitással rendelkeznek, de a magyar identitást meg lehet erősíteni és akár választóként is meg lehet szólítani őket. Erre eddig nem találta meg az RMDSZ az üzenetet, ez nagy kihívás lesz a számunkra!”

RMDSZ elnökjelöltek vitája a Magyar Házban

A két sajtótájékoztató után a kongresszusi küldöttekkel, a helyi magyarság képviselőivel találkozott Kelemen Hunor és Eckstein-Kovács Péter. Mindketten röviden ismertették programjukat, amelyet nyomtatott formában is szétosztottak a jelenlevők között, utána az elnökjelöltek vitájára is sor került.

Az RMDSZ kulturális minisztere szerint ami jó volt az RMDSZ-ben, az értékeket tovább kell vinni: meg kell őrizni a parlamenti képviseletet, politikai eszközökkel ki kell harcolni az autonómia különböző formáit. Racionális és kiszámítható változásokra van szükség a döntéshozatalban. Kétlépcsős döntéshozatalt szorgalmaz, amelynek három elv szerint kell működnie: egyensúly, arányosság és szolidaritás. Kelemen Hunor szerint senkit sem szabad kihagyni a döntéshozatalból, ugyanakkor nyitott és befogadó RMDSZ-re van szükség, amelybe visszavárja azokat, akik eltávolodtak tőle, illetve az utánpótlást is biztosítani kell. „Nyitni kell a választók felé, konzultálni kell velük, a reális problémákat fel kell mérni és ezekre a kérdésekre a válaszokat megadni. Ha nyíltan beszélünk az emberekkel, a legnehezebb problémákat is megértik. Meg kell erősíteni a bizalmat, hogy a szövetség visszanyerje a hitelességét a nehéz kormányzás után. A polgár legyen büszke arra a szervezetre, amelyikre a szavazatát adja!” – mondta Kelemen Hunor.

Eckstein-Kovács Péter, aki saját magát mindvégig az RMDSZ-en belüli változások „hiteles képviselőjének” nevezte, inkább programjának azokra a pontjaira fektette a hangsúlyt, amelyekben nem ért egyet Kelemen Hunorral. Eckstein a demokrácia, az autonómia és a szolidaritás elvei alapján szervezné az RMDSZ döntéshozó struktúráját. Megnövelné a területi szervezetek, a politikai platformok súlyát a döntéshozatalban, ugyanakkor elutasítja a kétlépcsős döntéshozatalt, egy politikai alelnök kinevezését, sőt, még az RMDSZ elnöki hivatalát is megszüntetné (takarékossági okokból). Az államelnök tanácsosa szerint az RMDSZ-nek jobban oda kellene figyelnie a választók elégedetlenségére, amit a megszorító intézkedések felvállalása váltott ki. Eckstein-Kovács szerint mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy 2012-ben ne három magyar párt induljon egymás ellen, illetve az RMDSZ-nek rendeznie kell a viszonyát a magyar kormánypárttal.

Ez a felszólalás már valódi vitát váltott ki, mert Kelemen Hunor megvédte az RMDSZ döntéshozó mechanizmusának átalakítását célzó javaslatait, hangsúlyozva, hogy Eckstein-Kovács a saját módosító javaslatait, amellyel a „feje tetejére akarja állítani a döntéshozást”, nem nyújtotta be az RMDSZ-nek. Kelemen Hunor szerint az RMDSZ elnöki hivatalára is szükség van, Eckstein-Kovács Péter esetleg egy másik elnöki hivatal megszüntetését javasolhatná… Ami a magyar–magyar együttműködést illeti, Kelemen Hunor az RMDSZ kongresszusa után szándékszik tárgyalni Tőkés Lászlóval és Orbán Viktorral az együttműködésről és a kapcsolatok rendezéséről”.

Nyugati Jelen

Friss hírek