Európa bíztatja a románokat

Az Európai Bizottság elismeri, hogy Románia tett erőfeszítéseket a korrupcióellenes harcban, de nem elegendőt – derült ki tegnap Cecilia Malmström bel- és igazságügyi biztos bukaresti látogatásán. A biztos utalt arra is, hogy a parlament akadályozza az igazságszolgáltatás munkáját.

Malmström tegnap Emil Boc miniszterelnökkel, valamint a belügy-, a külügy- és az igazságügyi miniszterrel folytatott megbeszéléseket, de találkozott Mircea Geoanăval, a szenátus elnökével is. A biztos kifejtette, hogy Románia schengeni csatlakozása kapcsán nincs egyetértés az EU tagállamok között, de a következő időszakban az Európai Bizottság igyekszik együttműködni a magyar soros EU-elnökséggel és Romániával annak érdekében, hogy az ország schengeni csatlakozására minél hamarabb sor kerülhessen.

Mint ismeretes, elsőként Franciaország és Németország ellenezte a két ország integrációját a vámmentes utazást biztosító övezethez, majd Hollandia és Franciaország is csatlakozott ehhez az állásponthoz. Az viszont már biztos, hogy a két ország csatlakozására nem kerül sor tavasszal, ahogyan az eredeti tervekben szerepelt. Ezt Traian Băsescu államfő is elismerte. Az ország első embere kijelentette, hogy Bulgária miatt már biztos, hogy Románia nem csatlakozhat a Schengenhez, hiszen a két országot egyszerre kellene integrálni, de Szófiának nem sikerült teljesítenie még a technikai feltételeket sem a bolgár–török határon.

Nem így Románia, amely megfelelt a technikai jellegű kritériumoknak. Ezt Malmström is elismerte tegnap hangsúlyozva, hogy ugyanakkor egyes tagállamok részéről bizalomhiány merül fel Románia és Bulgária határainak biztonságosságával kapcsolatban a korrupció elterjedtsége miatt. A biztos kijelentette: azt javasolja az EU-tagállamoknak, hogy a Romániával szemben támasztott elvárásaik tekintetében tegyenek konkrétabb javaslatokat, vagyis olyan valós elemeket fogalmazzanak meg, amelyek mérhetők. Hozzátette, hogy az Európai Bizottságnak nincs döntési jogköre ebben a kérdésben, a csatlakozásról minden schengeni övezethez tartozó tagállamnak egyet kell értenie. A biztos rámutatott: megérti a román hatóságok csalódottságát, hiszen sok pénzt fordítottak a hatékony határőrzéshez szükséges technikai felszerelésekre és az azt kezelő személyzetre. A biztos szerint Románia megérdemli, hogy egyértelmű ígéretet kapjon, mikor válhat a schengeni övezet részévé.

Szabadság.ro

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »