Újra előveszi Brüsszel a magyar kormányt

Az elnökök konferenciájának csütörtöki döntése értelmében az Európai Parlament a szerdai plenáris vitát követően jövő csütörtökön szavazni fog a magyar médiatörvényt elmarasztaló határozattervezetről. Egyelőre nyitott kérdés, hogy a liberálisok és a baloldal közös határozattervezetet terjeszt-e elő.

Az Európai Bizottság csütörtökön megkapta a magyar hatóságoktól a médiatörvényben eszközlendő módosítások tervezetét. “Minél előbb alaposan megvizsgáljuk, hogy összhangban áll-e az uniós jog valamennyi aspektusával. Ebben a pillanatban ez minden, amit mondhatunk” – közölte a sajtóval Jonathan Todd, Neelie Kroes bizottsági alelnök szóvivője.

Majdnem bizonyos, hogy az Európai Parlament jövő heti plenáris ülésén a Bizottság közleményének meghallgatása és a plenáris vita után csütörtökön szavazást tart egy, a magyar médiatörvényt elítélő határozati javaslatról. Amennyiben a tervezetet szavazásra bocsátják és a Parlament egyszerű többséggel megszavazza, attól kezdve az lesz az EP hivatalos, elsősorban politikai súllyal bíró álláspontja.

Parlamenti források szerint ugyanakkor az csak hétfőn dől majd el, hogy valóban sort is kerítenek-e majd a szavazásra, a lépést ellenző Európai Néppárt ugyanis eljárásbeli okokra hivatkozva még elérheti a kezdeményezés visszavonását. A BruxInfónak nyilatkozó források szerint az sem kizárt, hogy egy politikai megállapodás állja majd útját a szavazásnak. Ezzel kapcsolatban felhívják a figyelmet arra, hogy a határozat elfogadásának ügyében ingadozó szocialisták politikai alkut köthetnek a konzervatív oldallal, ami jelen esetben a Néppárt mellett az európai konzervatívokat és reformereket is magában foglalná. Ez az a két frakció, amely csütörtökön a médiatörvényről szóló határozat-tervezet napirendre tűzése ellen foglalt állást, ám végül kisebbségben maradt a szocialistákkal, a liberálisokkal, a zöldekkel és az Egyesült Baloldallal (kommunistákkal) szemben, amelyek mindegyike külön határozati javaslatot készített.

A Bruxinfo úgy tudja, hogy a négy említett frakció hétfőn megpróbál majd közös határozati javaslatot letenni az asztalra, ami javítaná esélyeiket arra, hogy végül ez a tervezet kerüljön szavazásra. Ezt azonban nem lehet biztosra venni, mert a zöldek például valamennyi frakció közül a legkeményebb szövegjavaslattal álltak elő, lényegében a törvény jelenlegi formában történő visszavonását és újratárgyalását követelve és annak a lehetőségét sem kizárva, hogy amennyiben a kormány határidőre nem módosít, akkor az EP a szerződés 7-ik cikke értelmében kezdeményezze a szankciós eljárás elindítását a magyar kormány ellen.

Egyelőre több lehetőség is van, ezek egyike, hogy – miként az a romák franciaországi kitoloncálása után is történt – lesz egy, a balközép és egy, a jobbközép által felvállalt határozattervezet.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

Piaci körkép: újabb felpattanást adott vissza a DAX

Ma délelőtt 10-kor tették közzé a negyedik negyedéves német GDP jelentést, az adat megerősítette az előzetes adatokat, ezek alapján pedig a német gazdaság teljesítménye az utolsó negyedévben visszaesett. A Henkel 1 milliárd eurós részvény-visszavásárlási programot indít.

Read More »

Piaci körkép: 10 éve nem volt ilyen jó a Deutsche Bank eredménye

Nagy mínuszban kezdték a napot az európai tőzsdeindexek a Fed ülés utáni kockázatkerülő hangulatban, de nyitás után erős felfelé tartó hullám indult el, és mostanra az európai indexek többsége már alig marad el tegnapi záróértékétől. A nap fő eseménye az amerikai negyedik negyedéves GDP jelentés közzététele lesz 14:30-kor.

Read More »

Leave a Reply