Fokozatosan lép életbe az új tanügyi törvény

Király András György tanügyi államtitkár szerint az új tanügyi törvény célja a diákközpontú oktatás, életbe léptetése pozitív változásokat hoz majd, amennyiben megfelelően alkalmazzák.

Románia Hivatalos Közleményében január 10-én tették közzé az új tanügyi törvény szövegét. Király András György tanügyi államtitkárt, aki maga is 34 éves tanári tapasztalattal rendelkezik, kérdeztük meg arról, hogy az új törvény életbe lépése nyomán várhatóak-e személyi változások a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség vezetésében. Az államtitkár elmondta, a tanfelügyelőségek keretében már tavaly ősszel megtörténtek a strukturális, és alkalmazottakat érintő változások az új tanügyi törvény előírásainak megfelelően.

Azok a főtanfelügyelők, akik korábban meghosszabbított kinevezést kaptak, az idén versenyvizsgán vehetnek részt a funkció betöltésére a következő négy éves időszakra. A vizsga módszertanát március elejéig dolgozzák ki, és valószínűsíthető, hogy a jövő tanév kezdetéig megszervezik a versenyvizsgákat, ugyanakkor az oktatási minisztérium alárendeltségébe tartozó tanfelügyelőségek feladata az oktatás szakmai irányítása maradt.

Az államtitkár szerint szeptemberig elegendő idő áll rendelkezésre a cikluskezdő évfolyamok tanterveinek megfelelő kidolgozásához, azután lesz idő a következő osztályok tantervének összeállítására is. Király András kihangsúlyozta, az új törvény legfontosabb erénye, hogy a diákok érdekét helyezi a középpontba, és jó irányú változásokat fog hozni, ha megfelelően alkalmazzák, lehetőséget ad a közösségek kezébe, olyan lesz az iskola, amilyennek a közösség akarja.

Erdon.ro

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »