Készül a vészforgatókönyv orvoshiány esetére

A cseh kormány most először ismerte el, hogy az egészségügyi ellátás válságba rohan az orvosok tömeges felmondásai miatt. Petr Nečas miniszterelnök ezért kedden felvázolta azt a vészforgatókönyvet, amely szerint az egészségügyi ellátás már három hét múlva működhet, ha bekövetkezik a legrosszabb. A „Köszönjük, mi elmegyünk” szakszervezti akció keretében közel 4000 orvos mondta fel december végén munkaszerződését az alacsony bérek miatt. Még január elején az Egészségügyi Minisztérium azt állította, nem fenyegeti összeomlás az egészségügyet.

A vészforgatőkönyvnek három pillére van:

  • Katonai orvosok és kórházak, hadsereg bevetése;
  • Olyan osztályok vagy egész kórházak bezárása, amelyeket túl sok orvos hagyott el;
  • A bezárt kórházak orvosainak átvezénylése olyan kórházakba, ahol megmarad az egészségügyi ellátás.

A terv az elkövetkező napokban lesz véglegesítve.

A kórházak már nem fognak elhalasztható műtéteket végezni és elutasítanak olyan betegeket, akiknek nem akút az állapotuk, hogy így felszabadítsanak kórházi ágyakat sürgős esetekre. Az akút betegeket katonai, rendőrségi vagy tűzoltói járművekkel fogják transzportálni. Az ilyen jellegű közlekedés viszont csak az állami kórházak között fog működni.

A cseh egészségügyi miniszter Leoš Heger megígérte, időközben tovább próbálkozik megállapodásra jutni az orvosokkal.

Molnár Antónia

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »