Tucson után: testi épségüket féltik az amerikai képviselők

A tucsoni merénylet egyik következménye a politikusok félelme. Az amerikai politikában fontos szerepet játszik az állampolgárokkal való kapcsolattartás. A képviselők azonban most már megfontolják, hogy mikor és hol találkozzanak a lakossággal, mivel a saját biztonságuk, életük a tét. Egyes képviselők azonban továbbra is megtartják a nyilvános eseményeket, jelezve ezzel, hogy nem riasztja meg őket Tucson és fontos számukra az állampolgárokkal való kommunikáció.

Az egy hónapja történt merénylet után a képviselők többsége lemondta a nagy közönséget vonzó eseményeket. Annyi változás történt azóta, hogy ugyan a Kongresszus tagjai találkoznak az állampolgárokkal, azonban ezt csak rendőri felügyelet mellett teszik meg. Egyes képviselők kamerákat és fémdetektorokat szereltettek be az irodáikba, valamint bezárták azokat az irodáikat, amelyek olyan környéken vannak, ahol magas a bűnözési arány – számol be a The New York Times.

Az is előfordult, hogy például az események helyszínéül szolgáló szupermarketek az alkalmazottaik biztonságára hivatkozva mondták le az adott eseményt. Coloradóban az Ed Perlmutter demokrata képviselő által szervezett „Government in the Grocery” („Kormányzat az élelmiszerboltban”) eseményt is hasonló indokra hivatkozva mondták le. Perlmutter szerint azért fontos helyszín a szupermarket, mert ott a lakosok mindig megfordulnak, és könnyebben, hamarabb elmondják a problémáikat, felteszik a kérdéseiket.

A Capitol Police arra kérte a képviselőket, hogy egyeztessék a nyilvános megjelenéseiket a helyi jogi végrehajtási tisztviselőkkel. Ennek a kérésnek a Kongresszus tagjai azonban nem hajlandóak eleget tenni, mivel a már így is kevés nyilvános megjelenések számát nem akarják tovább csökkenteni.

A Kaliforniában megrendezendő parádéra való felkészülés során a rendőrség azt mondta Loretta Sanchez demokrata képviselőnőnek, hogy az útvonalat ne gyalog, hanem inkább egy autóban tegye meg. Sanchez évekig gyalog tette meg a parádé útvonalát, ez a rendőrség figyelmeztetése ellenére idén is így lesz.

A Steve Southerland republikánus képviselő által szervezett eseményen az első sorban civil ruhás rendőrök ültek, valamint az eseményen a hallgatóság mellett beépített ügynökök is részt vettek. Southerland elfogadható kompromisszumnak vélte a megnövelt biztonsági intézkedéseket.

Fontos számomra az emberekkel való kapcsolattartás. A szemükbe nézek és reményt látok, megérintem a kezüket, megölelem őket – ez fontos. Akkor már nem ezt a munkát fogom csinálni, ha egy irodában a számítógépen kell válaszolnom a feltett kérdésekre, problémákra” – tette hozzá Southerland.

A figyelmeztetések ellenére Arizonában néhány képviselő nem csökkentette, hanem éppen növelte az állampolgárokkal való kapcsolattartást. Joe Walsh republikánus képviselő „Cup of Joe with Joe” nevezetű rendezvényt rendezett egy kávézóban, mivel a barátságosabb környezetben mindenkivel tud pár szót váltani. „Az igaz, hogy bármi megtörténhet, de nem szabad erre gondolni”.

Fülep Ágnes

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »