Fúziós hullám a tőzsdék között

Felgyorsulni látszik a fúziós hullám a világ nagy tőzsdeoperátorai között, idén várhatóan több felvásárlásnak is szemtanúi lehetünk, legalábbis az elmúlt napok bejelentései alapján. tegnap egyébként a legtöbb tőzsdén jegyzett tőzsdepapír jelentős dráguláson esett át, átlagosan 6-7%-ot meneteltek a papírok, amely alól a kivétel csak a világ legnagyobb kapitalizációjú parkettjének, a hongkonginak a részvényei voltak.

Talán azért, mert a HKEx egyelőre kimaradni látszik a partnerségi megállapodásokból, amelyből az elmúlt héten kettőt is bejelentettek. Ebből a frissebb a tegnapi hír, miszerint a Deutsche Börse felvásárlási tárgyalásba kezdett a NYSE Euronexttel, amely ha sikeresen zárul, akkor a világ legnagyobb tőzsdeplatformja jöhet létre. A bejelentésre egy nappal azt követően került sor, hogy a LSE adta hírül, hogy a torontói tőzsde, a kanadai TMX Group tulajdonosává válik. Korábban még októberben jelezte a szingapúri tőzsde, hogy az ausztrál ASX-ért fizet 8.4 milliárd dollárt. Az LSE egyébként 3.1 milliárdot fizethet a torontói részvényekért, míg a Deutsche Börsenek legalább 10 milliárdjába kerülhet a NYSE Euronext.

A Hongkongiakat érezhetően felzaklatta az új globális szövetségek megjelenése, talán ezért is esett a parkett árfolyama 2.8%-ot. Mindenesetre a HKEx igazgatója, bizonyos Lorrain Chan tegnap közleményben jelezte, hogy Hongkong is szövetség kötésre alkalmas partnert keres, amelynek fókusza Kínára illetve a Távol-Keletre helyeződik. Ez logikus lépés is lehetne, hiszen az Atlanti-Óceán két partja között szorosabb szálakkal szemben a Kínai piachoz ezer szállal kötődő egyéb tőzsdeoperátorok „nagy kínai” tőzsde formációja biztosíthatna megfelelő piaci konkurenciát.

A HKEx-nek egyébként hatalmas készpénzállománya van, a Bloomberg saját számításai szerint a konkurens tőzsdékhez képest messze a legtöbb szabad cash-flowval rendelkezik.A fúziókra egyébként a befektetők utáni harc miatt van szükség, ugyanis a gyorsabb kereskedésre és a minél szélesebb lefedettséggel rendelkező parkettek kialakítására komoly technológiai innovációra van szükség, ami jellemzően erősíti az iparágon belüli szakosodást illetve szövetségkötéseket.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

Piaci körkép: újabb felpattanást adott vissza a DAX

Ma délelőtt 10-kor tették közzé a negyedik negyedéves német GDP jelentést, az adat megerősítette az előzetes adatokat, ezek alapján pedig a német gazdaság teljesítménye az utolsó negyedévben visszaesett. A Henkel 1 milliárd eurós részvény-visszavásárlási programot indít.

Read More »

Piaci körkép: 10 éve nem volt ilyen jó a Deutsche Bank eredménye

Nagy mínuszban kezdték a napot az európai tőzsdeindexek a Fed ülés utáni kockázatkerülő hangulatban, de nyitás után erős felfelé tartó hullám indult el, és mostanra az európai indexek többsége már alig marad el tegnapi záróértékétől. A nap fő eseménye az amerikai negyedik negyedéves GDP jelentés közzététele lesz 14:30-kor.

Read More »

Leave a Reply