Fúziós hullám a tőzsdék között

Felgyorsulni látszik a fúziós hullám a világ nagy tőzsdeoperátorai között, idén várhatóan több felvásárlásnak is szemtanúi lehetünk, legalábbis az elmúlt napok bejelentései alapján. tegnap egyébként a legtöbb tőzsdén jegyzett tőzsdepapír jelentős dráguláson esett át, átlagosan 6-7%-ot meneteltek a papírok, amely alól a kivétel csak a világ legnagyobb kapitalizációjú parkettjének, a hongkonginak a részvényei voltak.

Talán azért, mert a HKEx egyelőre kimaradni látszik a partnerségi megállapodásokból, amelyből az elmúlt héten kettőt is bejelentettek. Ebből a frissebb a tegnapi hír, miszerint a Deutsche Börse felvásárlási tárgyalásba kezdett a NYSE Euronexttel, amely ha sikeresen zárul, akkor a világ legnagyobb tőzsdeplatformja jöhet létre. A bejelentésre egy nappal azt követően került sor, hogy a LSE adta hírül, hogy a torontói tőzsde, a kanadai TMX Group tulajdonosává válik. Korábban még októberben jelezte a szingapúri tőzsde, hogy az ausztrál ASX-ért fizet 8.4 milliárd dollárt. Az LSE egyébként 3.1 milliárdot fizethet a torontói részvényekért, míg a Deutsche Börsenek legalább 10 milliárdjába kerülhet a NYSE Euronext.

A Hongkongiakat érezhetően felzaklatta az új globális szövetségek megjelenése, talán ezért is esett a parkett árfolyama 2.8%-ot. Mindenesetre a HKEx igazgatója, bizonyos Lorrain Chan tegnap közleményben jelezte, hogy Hongkong is szövetség kötésre alkalmas partnert keres, amelynek fókusza Kínára illetve a Távol-Keletre helyeződik. Ez logikus lépés is lehetne, hiszen az Atlanti-Óceán két partja között szorosabb szálakkal szemben a Kínai piachoz ezer szállal kötődő egyéb tőzsdeoperátorok „nagy kínai” tőzsde formációja biztosíthatna megfelelő piaci konkurenciát.

A HKEx-nek egyébként hatalmas készpénzállománya van, a Bloomberg saját számításai szerint a konkurens tőzsdékhez képest messze a legtöbb szabad cash-flowval rendelkezik.A fúziókra egyébként a befektetők utáni harc miatt van szükség, ugyanis a gyorsabb kereskedésre és a minél szélesebb lefedettséggel rendelkező parkettek kialakítására komoly technológiai innovációra van szükség, ami jellemzően erősíti az iparágon belüli szakosodást illetve szövetségkötéseket.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

Piaci körkép: fontos támaszt tesztel ma a DAX

A csütörtöki kereskedés az európai piacokon a befektetői hangulat kisebb javulását hozta, de a német határidős index (DE30) még mindig az 50 napos exponenciális mozgóátlag (kék görbe) és a 15 700 pontos lélektani szint által meghatározott tartományon belül forog.

Read More »

Az EP aggódik a 2024-es magyar soros elnökség miatt

Az Európai Parlament (EP) brüsszeli plenáris ülésén állásfoglalást fogadott el, amelyben a képviselők elítélték, hogy Magyarországon szándékos erőfeszítéseket tesznek az uniós értékek szisztematikus aláásására, ez pedig aggodalomra ad okot, mert jövőre Magyarország tölti be az uniós tanács elnökségét - tájékoztatott az uniós parlament csütörtökön.

Read More »