Budapest szappanoperát csinált a Mátyás-szobor átadásából

Kolozsvár magyar lakossága és a helyi önkormányzat is megelégelte a román és magyar állami pénzekből restaurált kolozsvári Mátyás szoborcsoport hivatalos átadása körüli huzavonát. Mint ismert, a felújítási munkálatok már tavaly ősszel befejeződtek, ám a finanszírozók – a bukaresti és a budapesti kulturális tárca – képtelenek megegyezni az ünnepélyes szoboravató időpontjában.

Korábban a Kelemen Hunor vezette román művelődési minisztérium két időpontot is javasolt a magyar félnek, Budapest mindkettőt alkalmatlannak találta. Legutóbbi hivatalos átiratában a Nemzeti Erőforrás Minisztérium március harmadikát, negyedikét vagy ötödikét indítványozta, ám ezek az időpontok már Kelemen Hunoréknak nem felelnek meg.

„Úgy látom, hogy ez a történet hovatovább egy harmadrendű, olcsó brazil szappanoperához hasonlít: minél többet foglalkozunk ezzel az átadási üggyel, annál laposabbá és tartalmatlanabbá válik” – kommentálta a kialakult helyzetet az Új Magyar Szónak László Attila. Kolozsvár alpolgármestere védelmébe vette Kelemen Hunor művelődési minisztert. „A huzavonáért nem Kelemen Hunor a felelős, a magyar fél kötötte az ebet a karóhoz” – mondta az elöljáró, aki azt szeretné, a hivatalos átadás minél hamarabb történjen meg.

A szoborcsoport vezető restaurátora, Kolozsi Tibor higgadtan figyeli a felújított szoboregyüttes utóéletét. „Felszabadultnak érzem magam egy ekkora jelentőségű és felelősségteljes munka után. A huzavonáról annyit mondhatok: ha a tényleges restaurálást, a fizikai munkát is a politikusoknak kellett volna elvégezniük, akkor a szoborcsoport még mindig deszkaállványok közé lenne szorítva. Mi, a szobrászok, úgy érzem, hogy elvégeztük a munkánkat, most a szónokokon van a sor” – mondta az ÚMSZ-nek Kolozsi Tibor.

A Kolozsvár Társaság elnöke, Kántor Lajos is méltatlannak tartja a szoborcsoport körüli helyzetet. „Undorító komédia ez, átpolitizált marhaság, amely nem méltó sem a kolozsváriakhoz sem pedig a nagy király emlékéhez” – fogalmazott. Kántor szerint a kolozsvári magyarság identitástudatának fontos megerősítője Fadrusz János alkotása, és ez független attól, hogy mikor adják át újra hivatalosan. „Azt hiszem, a mundér becsületét azok a fiatalok mentették meg, akik korábban, spontán módon leleplezték és felavatták a szoborcsoportot. Így jelezték, hogy szükség van az ünnepekre, szükség van a Fadrusz-alkotás újraátadására, bár ha így folytatódnak a dolgok, akkor valószínű, hogy erre soha nem fog sor kerülni” – mondta Kántor Lajos.

A Korunk volt főszerkesztője arra a villámcsődületre utalt, amelyet január 20-án szerveztek azok a fiatalok, akik megelégelték a politikusok vitáját. A flash-mob résztvevői akkor szimbolikusan leleplezték a Mátyás-szobrot.

A magyar fél hivatalosan nem indokolta meg, miért utasítja el a Bukarest által javasolt időpontokat. Szőcs Géza budapesti kulturális államtitkár azonban az ÚMSZ-nek korábban azt mondta: nem szeretnék, ha az átadást az RMDSZ-kongresszus elé időzítenénk, mert az eseményt szerinte az elnökjelölt Kelemen Hunor kampányolásra használná. Ezt a feltételezést a bukaresti művelődési miniszter elutasította.

Kitekintő / Új Magyar Szó

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »