Schengeni csatlakozás: éveket is csúszhat

Bulgária és Románia eredetileg márciusra tervezett csatlakozása a schengeni övezethez több évbe is telhet – mondta vasárnap egy rádióinterjúban Laurent Wauquiez, Franciaország európai uniós ügyi államtitkára.

A két ország schengeni csatlakozáshoz szükséges műszaki felkészültséget vizsgáló uniós szakértői bizottságnak a közelmúltban elkészült jelentéseit látva a francia kormánytag szerint a csatlakozás „nem három hónap múlva lesz, ez az egy biztos” – fogalmazott a francia kormánytag a Radio France Internationale egyik műsorában. Wauquiez ugyanakkor elismerte, hogy Románia „sok erőfeszítést tett”, de hozzátette, hogy a két országnak egyszerre kell csatlakoznia a schengeni övezethez.

A schengeni övezet bővítése az államtitkár szerint „a jövőnk szempontjából nehéz döntés”. Utalt arra, hogy az európai illegális bevándorlás háromnegyede a két országon keresztül érkezik, valamint a kábítószer-kereskedelem, a fegyver- és gyermekcsempészet egy jelentős része is.

„Ha a két ország három hónap múlva készen áll, rendben. Ha ez két év múlva történik meg, akkor két év múlva lesz. Csak akkor tudunk beleegyezni (a bővítésbe), ha megbizonyosodtunk arról, hogy a határokat megfelelően fogják védeni” – hangsúlyozta Waquiez.

Franciaország és Németország – Finnország és Norvégia támogatásával – a technikai jellegűeken túl általánosabb biztonsági kifogásokat is emelt az ellen, hogy Románia és Bulgária a közeljövőben csatlakozzon a schengeni övezethez. Berlin és Párizs például a korrupció elterjedtsége miatt is ellenzi a két ország schengeni integrációját.

Kitekintő / Erdon.ro

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »