Írország megkapta a hitel első részletét

Írország megkapta az euróövezeti mentőalapból odaítélt hitelcsomag első, 3,6 milliárdos részletét. Az összeg több mint a korábban minimumként jóváhagyott 3,3 milliárd euró. Ennek oka, hogy az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) januári, ötéves lejáratú kötvénykibocsátása – amelynek célja az ír mentőcsomag finanszírozása volt – kiválóan sikerült, 5 milliárd eurót hozott. A Dublinnak juttatott összegen felüli részt, AAA minősítésű papírokba fekteti az alap.

Több mint nyolcszoros túljegyzés és a hasonló, 2016-os lejáratú német államkötvények hozamánál is magasabb, 2,8 százalékos átlaghozammal zárult az EFSF első kötvénykibocsátása, mely világosan tükrözi az alap iránti befektetői érdeklődést. Írország költségvetésének konszolidálására és a bankszektor megmentésére összesen 85 milliárd euró összegű hitelt kap a Nemzetközi Valutaalaptól és az Európai Uniótól közösen, ennek keretében idén további két kötvénykibocsátási programmal számolhat a piac. Az EFSF 2011-ben összesen legfeljebb 16,5 milliárd euró értékben bocsát ki értékpapírokat.

Matus Dóra

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »