Gyászba borult a Zsil völgye

Öt bányász vesztette életét szombaton a romániai Zsil-völgyi Urikányban. Rutinfeladatot megoldani ereszkedtek le a mélybe: egy meghibásodott elektromos telepet kellett megjavítaniuk. Az üzemzavart megoldották ugyan, de amikor a telepet újraindították, felrobbant a járatban időközben felgyűlt metángáz.

Nem volt esélyük?

„Bármilyen szigorúak is a biztonsági intézkedések, hasonló balesetek bármikor bekövetkezhetnek” – nyilatkozta az ÚMSZ kérdésére Dézsi Attila Hunyad megyei prefektus, aki röviddel a tragédia után összehívta az illetékes válságtanácsot, amely a mentést felügyelte. A Hunyad megyei mentőszolgálat és a katasztrófaelhárítók egységei is a helyszínre érkeztek, a petrozsényi kórházban pedig berendeltek minden szolgálaton kívül lévő orvost is, abban a reményben, hogy a szerencsétlenségnek lesznek túlélői.

Az urikányi lignitbánya egyike a legrégebbi bányáknak a Zsil völgyében, nyolcszáz ember dolgozik a kitermelésben. A baleset helyszínén azért voltak ilyen kevesen, mert a karbantartási, hibaelhárítási munkákat munkaszüneti napokon végzik, hogy ne zavarják a kitermelést, és minél kevesebben tartózkodjanak a beavatkozás ideje alatt a járatokban.

A mentés megkezdésekor a szabad napon lévő bányászok és a hozzátartozók is a bánya bejáratához siettek, de a kétségbeesve várakozó, nyolcvanfős tömeggel a mentést végzők közölték: a robbanás olyan erejű volt, hogy a szerencsétlenségnek nem maradtak túlélői.

Kétszer robbant

„Mindent megteszünk azért, hogy a hozzátartozók számára enyhítsük ezt a feldolgozhatatlan tragédiát. A bányászat velejárója, hogy teljesen nem lehet kizárni az ilyen jellegű szerencsétlenségeket, mégsem lehet erre felkészülni” – nyilatkozta Dézsi Attila, aki maga is dolgozott hasonló munkaterületen, személyes tapasztalata van a helyszíni körülményekről. A prefektus elmondta: egyetlen nap alatt két tragédia is fenyegette a bányaváros lakóit.

„A holttestek kiemelésére 22 fős csapat indult útnak, akik végül sikeresen felszínre hozták a szerencsétlenül járt bányászokat. Csakhogy közben ők is majdnem odavesztek: már minden elő volt készítve a holttestek felszínre hozatalához, a kosarakban ültek az emberek, amikor újabb robbanás történt, szerencsére azonban ekkor nem sérült meg senki” – tájékoztatott Dézsi Attila.

A prefektus szerint a mentés rendkívüli mozgósítással történt, az egész térséget megrázta a több családot érintő tragédia. A szerencsétlenség után néhány órával a helyszínre sietett Traian Igaş belügyminiszter és Ion Ariton gazdasági miniszter is. Újságírói kérdésre a belügyminiszter elmondta, az urikányi bánya biztonsági szempontból „elég jónak” minősíthető. Közölte azt is: a szerencsétlenség nem veti fel a teljes Zsil-völgyi kitermelés korlátozását.

Kivárnak

Jelenleg ügyészek vizsgálják a baleset körülményeit. A prefektustól elmondták: az ügyészségi nyomozást az a Ioan Nicodim vezeti, aki a 2008-as 13 ember halálát okozó petrillai szerencsétlenséget érintő vizsgálatokat is vezette.

Urikányban négy 37 éves és egy 42 éves férfi lelte halálát, a sokkos állapotba került hozzátartozók számára azonnal, már a helyszínen orvosi segítséget és felügyeletet biztosítottak. A szerencsétlenség helyszínét biztonsági okokból egy hónapon át senki sem közelíti meg, a vizsgálat eredménye csak március végére, április elejére várható.

A belügyminisztérium mellett részvétét fejezte ki a gazdasági minisztérium is. A szaktárca a gyászoló családok számára pénzügyi segítségét is felajánlott. Borbély Károly gazdasági államtitkár az ÚMSZ-nek elmondta: a bánya baleset által sújtott részét lezárták, a munkát viszont folytatni fogják azokon a területeken, amelyeket nem érintett a baleset.

„A Zsil-völgyi kitermelés 15 százaléka ebben a bányában folyik, nyilván okoz némi kiesést ez a szerencsétlenség, de emiatt nem áll le teljesen a termelés, és elbocsátásra sem kerül sor. Valószínűleg a bányászok egy részét majd másik bányába irányítják át” – nyilatkozta az Új Magyar Szó kérdésére az államtitkár. Borbély úgy véli, hogy ha a következő napokban újabb problémát nem észlelnek, akkor a termelés a bánya biztonságosnak bizonyuló területein egy hét múlva kezdődhet meg.

Kitekintő / Új Magyar Szó

Friss hírek