Amerika még sohasem volt ilyen megosztott

Az amerikai politikai életben az utóbbi évek egyik legfontosabb fejleménye az egyre erősebbé váló polarizálódás a két nagy párt, republikánusok és demokraták között. Ennek újabb bizonyítékát adja a Gallup közvélemény kutató cég legújabb elemzése, mely 1954 óta mért adatokra támaszkodva arra jutott, hogy a hivatali ciklus második évében még sohasem ítélték meg ennyire különbözően republikánus és demokrata szavazók a mindenkori elnök teljesítményét.

Az elemzés szerint Obama elnököt hivatalának második évében a demokraták 81 százaléka és a republikánusok 13 százaléka támogatta. Ez a 68 százalékos megítélés-különbség példátlanul magas az amerikai történelemben, főleg egy elnöki periódus ilyen korai szakaszában. Ennél magasabb (75 százalék körüli) különbség a két párt szavazóinak a véleménye között csak Bush elnök második ciklusának a vége fele volt. A felmérés azt is mutatja, hogy Obama második hivatal éve jobban megosztotta az amerikaiakat, mint az első év – ez feltehetőleg a tavaly elfogadott, vitatott egészségügyi reformcsomagnak is köszönhető.

Noha az amerikai szavazók természetesen mindig jobban támogatták azokat az elnököket, akik a szívükhöz közel álló pártból kerültek ki, a 80-as évekig a megítélés-különbség még 40 százalék körül mozgott. Ronald Reagan elnöksége óta azonban egyre nő a megosztottság, ami az utolsó nyolc évben csúcsosodott ki: 2003 óta a polarizáció szinte minden évben a rekord közelében volt.

Hettyey András

Friss hírek