Már április 3-án elnököt választ Kazahsztán

Nurszultan Nazarbajev kazah elnök korábbi ígéretét teljesítve pénteken bejelentette, hogy az előrehozott elnökválasztás időpontjául április harmadikát jelöli ki, értesült a Kommerszant orosz lap. Az elnökjelöltek megnevezésére február 20-ig van lehetőség.

Nazarbajev a héten döntött úgy, hogy előrehozza a 2012-ben esedékes elnökválasztásokat. Ennek előzménye az volt, hogy a kazah nép 5 millió aláírással, a parlament mindkét háza pedig egyhangúsággal támogatta volna az elnök hivatali idejét 2020-ig kitoló referendumot. Nazarbajev azonban „történelmi jelentőségű demokratikus leckét” kívánt adni Kazahsztánnak, ezért a népszavazás helyett inkább az elnökválasztás kiírását választotta.

Bár Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője üdvözölte a referendum elvetését, és Kazahsztán hosszú távú érdekeinek megtestesülését látja a demokratikus választásokban, az állam meglehetősen tapasztalatlan a demokrácia játékszabályait illetően. A Szovjetunió felbomlása óta hatalmon lévő, autoriter módon irányító Nazarbajev nem számíthat komoly ellenfélre a választásokon. A RIA Novosztyi szerint eddig egyetlen ellenzéki jelölt, Bulat Abilov jelezte részvételi szándékát.

Szálkai Kinga

Friss hírek