Szövetségre lépnek az ellenzéki pártok

Szociálliberális Unió néven politikai szövetséget köt Romániában a Szociáldemokrata Párt (PSD), valamint a nemrég a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Konzervatív Párt (PC) pártszövetségéből alakult Jobbközép Szövetség (ACD).  Az ellenzéki alakulatok célja Traian Băsescu államfő és a kormányzó Demokrata-Liberális Párt (PD-L) hatalomból való eltávolítása, ennek érdekében a jövő ősszel sorra kerülő parlamenti választásokon közös jelölteket állítanának.

A két, eltérő ideológiát képviselő és számos kérdésben egymással szöges ellentétben álló elveket valló párt sok politikusa bírálja a szövetséget, egyesek szerint a lépéssel inkább a PD-L malmára hajtják a vizet, mintsem saját népszerűségüket növelnék.

A Szociálliberális Unió létrehozataláról szóló hivatalos egyezményt szombat délután írja alá a két pártvezér, Victor Ponta és Crin Antonescu, az alakulat közös ügyeiről pedig a tervek szerint kizárólag ők ketten, társelnöki minőségükben fognak dönteni – elkerülendő a bonyolult struktúrákat és egyben a vitatható döntésekről való hosszadalmas egyeztetést.

Az előzetesen kiszivárgott hírek szerint a megállapodásban rögzítik, hogy a jövőre sorra kerülő helyhatósági, majd a parlamenti választásokon paritásos alapon indítanak jelölteket, az egyes konkrét tisztségek elnyeréséért harcba szálló jelölt személyét az aktuális közvélemény-kutatási adatok fogják eldönteni. Bukarest főpolgármesteri tisztségéért is egyetlen közös jelöltet indítanak, az államfői és a kormányfői posztot pedig szintén megosztják majd egymás között.

Gazdasági téren várhatóan adóreformot hirdetnek, a tavalyi áfanövelés eltörlését, a társadalombiztosítási járulékok csökkentését, a kkv-k differenciált adóztatását. Minderre az adóalap szélesítésével és a közpénzek pazarlásának megállításával teremtené elő a forrásokat a PSD-PNL-PC alakuló szövetsége.

Illyés Gergő

Felkapott hírek

Friss hírek