Megtámadtak orosz újságírókat Kairóban

Kairóban több orosz újságíró is sérülést szenvedett munkája végzése közben, aminek hatására a Külügyminisztérium újabb közleményben szólította fel Egyiptomot a rend és a béke helyreállítására.

Az egyiptomi zavargások kirobbanása óta több orosz fotós és televíziós munkatárs is megsérült. Az Orosz Külügyminisztérium pénteken kiadott közleményében minden fél figyelmét felhívta a média képviselőinek biztonságának biztosítására a zavargások közepette is. A RIA Novosztyi egyik Kairóban tartózkodó munkatársának állítása szerint a rendőrség és Mubarak-párti tüntetők egy része egyes fotósokra, illetve televíziós riporterekre támadt rá, aminek azonnal elejét kell venni.

Hisszük, hogy a média képviselői ellen elkövetett támadások elfogadhatatlanok. Továbbá felszólítjuk az országot az erőszak befejezésére és a krízis megoldására” – áll a közleményben.

A Reporters without Borders elnevezésű szervezet információi szerint eddig 26 különböző országbeli újságírót ért támadás, 19-et letartóztattak, vagy elraboltak, három eltűnt és egy kómában fekszik. Olyan híresztelések kaptak szárnyra miszerint a hatóságokat informálisan arra szólították fel, hogy minden esetben akadályozzák meg bármilyen fotó vagy videó felvétel elkészítését. Ezekben az esetekben nem ritkán erőszakot is alkalmaznak a riporterekkel szemben.

Felháborodást váltott ki Moszkvában az orosz riporterekkel szemben elkövetett február 2-ai támadás is a Tahrir téren, Kairóban. A Russia Today csatorna RT Arabic forgatócsoportja, amely éppen a tüntetésekről készített felvételt, két tűz közé került és meg is sérült az incidensben. A sebesülést a tüntetők által eldobott kövek által szenvedték el. Mindezek ellenére sikerült folytatniuk a felvételt.

Abdel Szalim Adila, a riporter szavai a történtekről: „Keresztülvágtunk a barikádokon a két ellentétes tábor közé kerülve, éppen amikor elkezdődtek az összecsapások. Ezután a tüntetők elkezdték kövekkel dobálni egymást és mi a támadások kereszttüzében találtuk magunkat. Majd elkezdődött az összecsapás, de sikerült biztonságos távolságba menekülnünk és folytatni a munkát.”

Számos orosz állampolgár, akinek előre lefoglalt útja van Egyiptomba ennek ellenére is képes órákat, sőt napokat várni, hogy eljusson nyaralása színhelyére. Semmi sem tántoríthatja el a feszült politikai helyzetekhez hozzászokott oroszokat egy kis téli napfürdőzéstől – ezen  ezen még maga Vlagyimir Putyin miniszterelnök is meglepődött egy sajtótájékoztatón. Mint arról már korábban is beszámoltunk Oroszország nem tiltotta meg állampolgárainak, hogy Egyiptomba utazzanak, de megkérték a turistákat, hogy legyenek fokozottan óvatosak.

Rózsa József

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »