Nagy feladatot kapott Magyarország

Johannes Hahn regionális politikáért felelős biztos bejelentette, hogy mely országok lesznek felelősek a Duna Stratégia 11 kiemelt kérdéskörének koordinálásáért. Magyarország a fenntartható energia használatának ösztönzése, a vizek minőségének helyreállítása és megőrzése és a környezeti kockázatok kezelése területén kapott koordinátori szerepet.

Az Európai Bizottság 2010. december 8-án terjesztette elő az Európai Unió Duna Régióra vonatkozó stratégiáját. Négy pillérre épül – a régiók összekapcsolása, a környezet védelme, jólét megteremtése a régióban, a régió megerősítése – melyek összesen 11 kiemelt területet sorolnak fel. Minden terület koordinációjára két ország jelentkezett. A koordinátorok feladat az adott területen a stratégia megvalósításának irányítása, az érintettekkel való együttműködésben egy munkaprogram és a hozzá tartozó finanszírozási terv elkészítése. A kiemelt kérdések koordinátorainak egyik első feladata, hogy az említett célokat az egyes munkaterületeken legérdekeltebb országokkal elfogadják és finomítsák.

Magyarország a fenntartható energia használatának ösztönzése esetén Csehországgal, a vizek minőségének helyreállítása és megőrzése esetén Szlovákiával, a környezeti kockázatok kezelése esetén pedig Romániával közösen fogja ellátni a koordinátori feladatokat.

A vízpolitika a magyar elnökség fontos témája is egyben (lásdEurActiv dossziénkat), melynek központi kérdése az integrált és fenntartható vízgazdálkodás megvalósítása. A Külügyminisztérium EurActivhoz eljuttatott közleménye szerint: “A vízpolitika a magyar elnökség önálló kezdeményezése, amit teljes politikai konszenzus övez. Célunk az uniós és magyar szempontból fontos, vízgazdálkodási körbe tartozó szempontok becsatornázása, megerősítése az EU-politikákban.” Ilyen új szempontok a szélsőséges időjárási és vízügyi jelenségek – aszály, árvíz, belvíz, egyenlőtlen csapadékeloszlás – integrált kezelése, a víz által nyújtott úgynevezett ökológiai szolgáltatások tudatosítása, és a vízügyi kérdéseben a nemzetközi együttműködés fontosságának hangsúlyozása.

A kiemelt kérdések koordinátorainak kijelölését követően már csak az Európai Tanácsnak kell rábólintania a stratégiára. A magyar elnökség célja, hogy a 2011 júniusi Európai Tanács-ülésen a tagállamok jóváhagyják a stratégiát. A célok megvalósítása érdekében a stratégia számos olyan intézkedést sorol fel, amely jelentős mértékben hozzá fog járulni az Európa 2020 stratégia fenntartható és intelligens növekedésre vonatkozó átfogóbb célkitűzéseihez is.

Vélemények

Johannes Hahn, regionális politikáért felelős biztos: „A stratégia színesebbé és izgalmasabbá teszi a térségbeli együttműködést. Mélységes örömmel tölt el, hogy a régióban érintett minden uniós tagállam legalább egy kiemelt területnek a gazdája lesz és számos nem uniós tagállam is lényeges szerephez jut. A koordinátorok haladéktalanul megkezdik a stratégia végrehajtásának előkészületeit, azonosítják a legszükségesebb fellépéseket, hogy a régió mihamarabb felvirágozhasson és teljes mértékben kiaknázhassa gazdasági potenciálját. Meggyőződésem, hogy a stratégia nagymértékben hozzá fog járulni ahhoz, hogy virágzóbb jövőt teremtsünk Európának ezen a részén. A javaslatunk ugyanis a legfontosabb kérdésekre, így a mobilitásra, az energiaügyre, a környezetszennyezésre, az innovációra, a munkahelyekre és a biztonságra helyezi a hangsúlyt.”

Szilvássy István, a Magyar Település- és Területfejlesztők Szövetségének elnöke elmondta, hogy Magyarországnak nincs oka csalódottságra a kijelölt tématerületekkel kapcsolatban. A feladathoz azonban fel kell nőni. A MTTSZ elnöke, aki egyben a nem-kormányzati szervek hálózatosodása a Duna Stratégiához kezdeményezés vezetője is, az egyik legfontosabb feladatnak tartja a kommunikáció szélesítését és a civil szervezetek bevonását a munkaprogram kialakításába. Nemcsak az EU-n belüli országoknak, de például Szerbiának is lehetnek olyan programjai, amit érdemes lenne becsatornázni.

A vízpolitika és a környezeti károk elleni felkészülés Magyarország számára kiemelt kérdés, hiszen a Tisza menti térségben hatszor nagyobb az árvíz veszély, illetve a bekövetkezett árvizek száma, mint bárhol máshol Európában. Az árvíznek és belvíznek ilyen mértékben kitett és ekkora nagyságú területről csak itt beszélhetünk. Ez nagyban rontja a régió versenyképességét is – ami pedig az EU egyik fő prioritása – hiszen a parasztgazdák egyszerűen kiesnek a versenyből, ha földjeik víz alatt állnak.

Kitekintő / Euractiv.hu

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »