Nem blokkolják tovább a pénzügyi felügyeletek vezetőit

Az Európai Parlament csütörtökön áldását adta a három új európai pénzügyi felügyeleti hatóság vezetőire, miután előzőleg írásos garanciákat kapott az EU-Tanács elnökségétől és Michel Barnier biztostól a testületek függetlenségét illetően.

Jóváhagyta csütörtökön az Európai Parlament a három új pénzügyi felügyeleti hatóság vezetőinek a kinevezését, miután biztosítékokat kapott az EU magyar elnökségétől és Michel Barnier belső piaci biztostól a testületek függetlenségére és arra, hogy azok a szükséges pénzügyi és személyi háttér mellett végezhetik munkájukat.

Az EP az ezzel kapcsolatos kételyei miatt szerdán elhalasztotta a szavazást és további garanciákat kért az elnökségtől és a Bizottságtól. A képviselők az általuk vérszegénynek nevezett kiválasztási eljárások és a kiválasztott személyek profilja miatt aggódtak és nem látták biztosítva azt, hogy a szerződés szabályai mellett annak szellemét is tiszteletben tartják-e. „Az Önök kötelezettségvállalásai nem elegendőek. Azért küzdünk itt, hogy a megállapodás szellemét is megóvjuk, nem érjük be azzal, hogy a jogra hivatkozzanak” – utasította el Győri Enikő, Európa-ügyi államtitkár érveit korábban Jean-Paul Gauzés (francia), a néppárti frakció szóvivője gazdasági és pénzügyi kérdésekben.

Gauzés csütörtökön elégedetten nyugtázta, hogy az EP gazdasági és pénzügyi szakbizottságának írt levélben Michel Barnier és Maros Sefcovic, bizottsági alelnök biztosították a képviselőket arról, hogy elkötelezettek az erős felügyeleti hatóságok és függetlenségük megőrzése mellett, politikai vagy egyéb szempontból. A képviselő szerint a levél arról is biztosította az EP-t, hogy a felügyeleti hatóságok minden szükséges pénzügyi éls személyi feltételt megkapnak mandátumuk betöltéséhez.

Az Európai Bank Hatóság élére Andrea Enria, az Európai Értékpapír és Piaci Hatóság vezetői posztjára Steven Maijoor, az Európai Biztosítási- és Foglalkoztatói Nyugdíjhatóság élére pedig Gabriel Bernardino kerül. „Meggyőződésem, hogy mindhárom elnök rendelkezik a megfelelő tapasztalattal és képességekkel a feladatkör magas szintű ellátásához” – jelentette ki Michel Barnier, aki szerint a három most megerősített vezető hónapokon belül munkához lát.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »