Márciusban jön az eurózóna-csúcs

Elviekben megkapta a támogatást a pénteki EU-csúcson Angela Merkel és Nicolas Sarkozy versenyképességi paktuma, ám a résztvevők a terv ellentmondásos tartalmi elemeinek megvitatásáig már el sem jutottak. A részletek kimunkálására valamikor március közepén euróövezeti csúcsot tartanak.

Megszerezte az Európai Tanács elvi beleegyezését pénteken a versenyképességi paktumra vonatkozó tervéhez a német-francia páros, miután az állam- és kormányfők egy este három negyed 8-ig nyúló, hosszú munkaebéden alaposan megvitatták az elképzelést. „Az állam- és kormányfők a versenyképesség fokozása érdekében az új gazdasági kormányzási keretre építve további lépéseket tesznek az euróövezeten belüli gazdaságpolitikai koordináció javítására, amely előmozdítja a jobb konvergenciát anélkül, hogy az egységes piacot gyengítené” – áll az EU27-ek által az egynapos csúcstalálkozó végén elfogadott következtetésekben.

Az euróövezeten belüli jelentős versenyképességi különbségeket a legjobb tagállami gyakorlatok átvételével csökkenteni hivatott paktum tető alá hozása eddig példátlan mélységű gazdaságpolitikai koordináció előtt nyithatja meg az utat az eurózónában és egyúttal Berlin feltétele is ahhoz, hogy hozzájáruljon az államadósság-válság által sújtott euróövezeti tagok megsegítését szolgáló pénzügyi alap felturbózásához. A Berlin és Párizs által a csúcson meglepetésszerűen bedobott terv jóval túlmenne azokon a kereteken, amelyekről az európai szemeszteren belül a tagállamok a Tanácsban jelenleg is tárgyalnak (a tervről lásd külön írásunkat).

A német-francia duó ötletét ugyanakkor egyáltalán nem fogadta osztatlan elismerés az Európai Tanácsban, amiről diplomaták szerint a hosszúra nyúlt vita is tanúskodik. „A vita a folyamatról, az eljárásról és a keretekről szólt, a tartalmi kérdésekig el sem jutottak a vezetők” – közölte egy nevének elhallgatását kérő tanácsi forrás. A német és a francia vezetőnek egyelőre nem sikerült eloszlatnia az azzal kapcsolatos félelmeket, hogy jobb híján az uniós és a szerződéses kereteken kívül fognak bele a versenyképességi paktum jelentette mélyebb integrációba. Angela Merkel pénteki sajtóértekezletén is leszögezte, hogy nem támogatja újabb hatáskörök átadását a közösségi szintre, ezért az együttműködésnek a kormányközi modellen kell alapulnia. Berlin már korábban jelezte, hogy a közösségi megközelítés ebben a kérdésben újabb szerződésmódosítást igényelne, „arra azonban nincs idő, hogy tíz évet várjanak vele”.

Néhány tagország ellenállását látva Merkel és Sarkozy nem feszítették tovább a húrt és inkább eltekintettek a kezdeményezés konkrét, tartalmi elemeinek a boncolgatásától. Joggal, hiszen különösen Ausztria, Belgium és Spanyolország bírálta hevesen a tervben felvázolt hat pontos program (erről lásd külön anyagunkat) egyik vagy másik elemét. Ausztria, Belgium és Spanyolország, de mások is például elfogadhatatlannak nevezték a bérindexálás rendszerének megszüntetését. Werner Faymann osztrák kancellár, akár csak belga kollégája pedig hallani sem akart arról, hogy bárki is beleszóljon az ottani nyugdíjrendszerbe, például a nyugdíjkorhatár demográfiai folyamatokhoz történő hozzáigazítása révén. A német kancellár pénteki sajtóértekezletén azt mondta, hogy csak indikatív listát terjesztettek elő, az természetesen a viták során változhat. Merkel azt mondta, hogy legfeljebb két-három indikátorra kellene összpontosítani, amelyeket az év végéig teljesíthetnének.

A versenyképességi paktum majdani keretéről és tartalmi kérdéseiről azon az informális eurózóna-csúcson egyeztetnek majd, amelyet az új ír kormány március 9-i hivatalba lépése és a március 24-25-i EU-csúcs között rendeznek majd. Egyelőre azonban azt sem tudni, hogy hol kerül sor a találkozóra, ki hívja majd azt össze és ki vezeti le az ülést. Angela Merkel szerint az a terv, hogy a március 24-25-i uniós csúcson az államadósság-válság kezelésére irányuló átfogó csomag többi elemével együtt a versenyképességi paktum is megkapja a végleges jóváhagyást. Ekkor kell véglegesen kiderülnie annak is, hogy a 17 eurózóna tagon kívül milyen más EU-tagállamok vesznek majd részt az együttműködésben, amely elvileg nyitva áll mindenki előtt és eddig csupán David Cameron brit kormányfő jelezte, hogy nem kér belőle. A pénteki megállapodás értelmében Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke konzultálni fog az eurózónát alkotó országok vezetőivel és jelentést fog tenni, amelyben „a Szerződéssel összhangban meghatározza majd a konkrét teendőket”. Van Rompuy e célból Barroso bizottsági elnökkel is szorosan együttműködik majd.

Angela Merkel egy kérdésre válaszolva úgy vélte, hogy a versenyképességi paktum az EU2020 stratégia keretére épülhet rá, szavai szerint valahogy úgy, ahogy a Matrjoska babák. „Ha úgy tetszik EU2020 plusznak is nevezhetik” – tette hozzá a német kancellár.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »