Történelmi előadássorozatot indít az RMDSZ

Nagyvárad –  Az RMDSZ Bihar megyei szervezetének Szacsvay Akadémiája tizenöt részes előadássorozatot indít, Mérlegen a magyar történelem címmel. Neves szakembereket hívtak meg a rendezvényekre.

Szabó Ödön, a Bihar Megyei RMDSZ ügyvezető elnöke, történész csütörtöki sajtótájékoztatóján bejelentette: a Szacsvay Akadémia tizenöt részes előadássorozatot indít, Mérlegen a magyar történelem címmel, „melyen lehetőség nyílik arra, hogy az évtizedeken keresztül tőlünk tudatosan elzárt anyanemzeti történelem legújabb kutatásai által feltárt szakismeretek birtokába jussunk”. Neves magyarországi szakembereket hívtak meg, „akiknek a pártatlansága és szakértelme vita felett áll”. Az igényességre és a szakmaiságra törekednek tehát, ezt jelzi többek közt az is, hogy tudományos tanácsadónak Romsics Ignác Széchenyi-díjas magyar történészt, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagját, az Eszterházi Károly Főiskola Történelemtudományi Intézetének professzorát kérték fel.

A díjmentesen látogatható alkalmakra minden második szerdán délután 6 órától kerül sor ugyanazon a helyszínen, vagyis a Városi Művelődési Házban (volt Arlus). Jövő héten, február 9-én Fodor István, a történelemtudományok kandidátusa, a Magyar Nemzeti Múzeum nyugalmazott főigazgatója fog értezni a magyarok eredetéről és a honfoglalásról. A november végéig tartó rendezvényeken előadást fog tartani mások mellett Gerő András, a Közép-Európai Egyetem oktatója, Ablonczy Balázs, az ELTE adjunktusa, Szakály Sándor professzor, valamint Rainer M. János, az MTA doktora is.

Okleveles tanúsítvány

Ugyanakkor azon résztvevők, akik a tizenöt előadásból legalább tizenkettőn megjelentek, és egy-egy félévben nem hiányoztak kettőnél többször, a programsorozat végén Romsics Ignác professzor által ellenjegyzett hiteles okleveles tanúsítványt kapnak. A jelenlétet úgy tudják igazolni, hogy felragasztják a meghívon szereplő időpont-négyzetekre a szervezők által minden alkalommal kiosztott matricákat.

Az elhangzottakhoz Borsi Balázs programkordonátor annyit tett hozzá: az ötlet tavaly decemberben vetődött fel, amikor Romsics Ignác előadást tartott Nagyváradon. Két hét alatt elkészült a műsortervezet, január elejéig pedig a meghívottak pozítiv válaszokat adtak.

Erdon

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »