Ma ismét döntenek az alapkamatról

Kamatdöntő ülést tartanak ma az Európai Központi Bankban, a döntést 13:45-kor publikálják Frankfurtban. Várakozásunk szerint a délelőtti kereskedést inkább a kivárás fogja jellemezni, viszont Jean-Claude Trichet ismét szigorúbb tónust üthet meg az árstabilitással kapcsolatban, amely esetleg hevesebb mozgásokat fog előidézni az euróban. Nyilván nem tehet mást a frankfurti jegybank, mint hogy figyelmeztet az inflációs veszélyre, hiszen nem hagyhatja szó nélkül, hogy a legutóbbi januári CPI 2.4%-ra pörgött. Valószínűleg a kamathoz megint csak nem nyúlnak (marad 1.00%-on), de az előre hozott kamatemeléssel kapcsolatos várakozások miatt mozdulhat feljebb az EURUSD.

Ma a Ceska Narodni Banka is kamatdöntő ülést tart, 13:00 teszik közzé a holnaptól érvényes cseh alaprátát, ahol szintén nem várunk változtatás. A cseheknél, ami érdekes, hogy ismét az eurózóna benchmarkja alá csúszott az irányadó ráta, 0.75%-ra. Bár a cseheknél is érezhető az inflációs nyomás, a decemberi CPI 2.3%-ra ugrott, mégis alapvetően pozitív a kép: hiszen mind a kamatkörnyezet támogatja a növekedést, aminek köszönhetően a december-januári ipari aktivitás kiugróan magas volt, viszont egyelőre az árstabilitás is fenntarthatóbbnak tűnik, akár ha a régióban vagy ha az euró-térségben nézzük. Vagyis relatíve alacsony infláció, relatíve magas növekedéssel párosul, ezt most sokan megirigyelhetnék.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »