Romániából eltűnnek a romák

Jóváhagyta szerdán a bukaresti szenátus emberjogi és esélyegyenlőségi bizottsága Silviu Prigoană demokrata-liberális párti (PD-L) képviselő törvényjavaslatát, amelyben a roma elnevezés helyett a cigány megnevezés használatát javasolja az ország egyik legnagyobb kisebbségének megjelölésére.

A két testület tíz igen és három ellenszavazattal nyilvánított kedvező véleményt az indítványról, amelynek értelmében a jövőben minden, állami intézmény által kibocsátott hivatalos iratban cigányként kell megjelölni az etnikum tagjait. A jogszabály ugyanakkor azt is tartalmazza, hogy tilos a negatív konnotációk alkalmazása a szó használatakor. Silviu Prigoană indoklása szerint a roma szót azért kell lecserélni, mert zavart okoz a nemzetközi kommunikációban – írja a kolozsvári Krónika.

„A világon több százmillió ember nem rendelkezik nyelvészeti és etimológiai ismeretekkel. Ők természetes kapcsolatot látnak az -ia végződés és az ország között, lásd Britannia = Brit + annia = a britek országa; tehát számukra Románia = rom + ánia = a romák országa. Ez nem helyes, mivel hamis képzeteket szül” – indokolta nyelvészeti témájú törvényjavaslatát a kormánypárti politikus.

A két bizottság a szerdai ülésen elfogadta az esélyegyenlőségi szaktestület elnöke, a PSD-s Olguţa Vasilescu módosítását is, amelynek értelmében a cigány szó negatív szövegkörnyezetben való használatát a hatályos törvények értelmében kell büntetni.

A bizottsági vita során Puiu Haşotti, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szenátusi frakcióvezetője kijelentette: a jogszabályt el kell fogadni, mivel az Európa Tanács más tagállamaiban is cigánynak nevezik az érintett etnikumot. Álláspontja szerint a cigány kifejezés nem sértő és nem is pejoratív, és Romániával ellentétben az Európai Unió egyetlen tagállamában sincs olyan törvény, amely kötelezővé tenné a roma szó használatát. 

Kitekintő / Krónika.ro

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »