Mubarak félév múlva menne, a tüntetők szerint most kellene

Nem csitultak a tüntetések az egyiptomi fővárosban, ráadásul a harag még nagyobb méreteket öltött, amikor Hoszni Mubarak elnök beszédet mondott. Az államfő korábban már többször is utalt arra, hogy a szeptemberi elnökválasztáson nem jelöltetné magát, tegnap azonban hivatalossá is tette: nem indul a voksoláson.

Az utcára vonult emberek − egyes becslések szerint „csak” 200 ezren, más források azonban 1 millió főről beszélnek – nem elégedtek meg Mubarak ígéretével, és azt követelték, azonnal távozzon a hatalomból. Ismét hallatta a szavát a kulcsfontosságú szereppel bíró hadsereg: közleményükben arra kérték a tüntetőket, hogy térjenek haza, és hagyják, hogy visszatérjen az élet a normális kerékvágásba.

Mohammed el-Baradei, az egyiptomi ellenzék vezéralakja „trükknek” minősítette Mubarak ígéretét, és gyors lépésekre kérte az elnököt Barack Obama is, aki szerint egy átmeneti időszaknak már most meg kellene kezdődnie. Megszólalt az ügyben Recep Tayyip Erdogan, Törökország miniszterelnöke is, aki szerint „másfajta lépésekre” lenne szükség Mubarak részéről, és meg kellene hallgatnia az emberek véleményét.

Az elnök beszéde úgy tűnik, csak olaj volt a tűzre, mert amellett, hogy a tüntetők leghőbb vágyát, azaz, hogy azonnal távozzon, nem teljesítette, többször is kritizálta a demonstrálókat. Emlékezetett rá, hogy mindig is az ország érdekeit tartotta szem előtt, békét teremtett és harcolt Egyiptomért. A 82 éves Hoszni Mubarak harminc éve Szadat elnök meggyilkolását követően került az elnöki pozícióba, korábban alelnökként tevékenykedett.

Jeszenszky Nóra

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »