Jemen: legkésőbb 2013-ban vége a Szaleh-uralomnak

Ali Abdullah Szaleh, jemeni elnök tegnap ígéretet tett arra, hogy a 2013-as elnökválasztáson nem jelölteti magát újra, és nem tesz lépéseket annak érdekében sem, hogy fia kerüljön a legnagyobb hatalommal bíró pozícióba. „Az állam érdekei előrébb valóak a saját érdekeimnél” – fogalmazott a parlament előtt tartott beszédében.

Az ellenzéket arra kérte, hogy fagyasszák be azok a tüntetéseket, amelyekhez bármi közük van, és próbálják meg párbeszéddel feloldani az ellentétes véleményeket. A legnagyobb ellenzéki párt, az al-Iszláh (Reform) közleményben üdvözölte Szaleh beszédét, de kijelentették, nem hajlandóak az embereket visszahívni az utcákról. „Értékeljük az első lépéseket, és várjuk, milyen konkrét kezdeményezések követik. Ami a holnapi napra tervezett megmozdulást illeti, azt a terv szerint megtartjuk – jelentette ki a párt egyik illetékese, Mohammed al-Szaidi.

Jemenben a tunéziai események óta folyamatosan tartanak tüntetéseket az elnök ellen, bár ezek mértéke egyelőre nem éri el az egyiptomi szintjét. A kormány több lépést is tett már annak érdekében, hogy a demonstálókat megossza: megfelezték az adókat, csökkentették az árakat és még ellentüntetéseket is szerveztek. Szaleh 1978-ban került Észak-Jemen élére, és az ország Dél-Jemennel történt egyesülését (1990) követően is az elnöki székben maradhatatott.

Jeszenszky Nóra

Friss hírek