Rohamosan halad a bukás felé Theresa May

A brit kormány 24 órán belül két szavazást is elveszített az alsóházban, tegnap este egy ellenzék által beterjesztett, a költségvetési törvényhez fűzött módosítás ment át, ma pedig a Brexit-szavazással kapcsolatos szigorító intézkedést fogadtak el. A brit Munkáspárt eközben bizalmatlansági indítvány beterjesztésére készül. 

A Brexit-megállapodásról az eredeti menetrend alapján tavaly december 11-én kellett volna szavazni az alsóházban, de Theresa May a szavazás előtti napon januárra halasztotta a voksolást, mert az ír-északír határellenőrzés elkerülésére szolgáló megoldás feletti súlyos nézeteltérések miatt reménytelen lett volna a Brexit-egyezmény elfogadtatása. A miniszterelnök pozíciója azonban semmit nem javult az utóbbi hetekben, sem az EU-val szemben, sem pártján belül.

  • A határvita
Az Ír Köztársaság és Észak-Írország határán – amely a Brexit után az Egyesült Királyság és az Európai Unió egyetlen közös szárazföldi vámhatára lesz – hosszú évek óta nincs fizikai ellenőrzés, az észak-írországi megbékélési folyamat egyik legfőbb vívmányaként.

A határellenőrzés visszaállításának elkerülését célzó mechanizmus alapján az Egyesült Királyság és az EU vámuniós viszonyrendszerben maradna, ha nem sikerülne időben olyan szabadkereskedelmi megállapodást kidolgozni, amely a határellenőrzés felújítását feleslegessé tenné.

Írországnak annyira kellett a Brexit, mint egy púp

Még mindig a határvitán áll vagy bukik a Brexit sikere

A keményvonalas tory Brexit-tábor szerint azonban e mechanizmus alapján az Egyesült Királyság meghatározatlan időre „beleragadhat” egy vámuniós mechanizmusba az EU-val, úgy, hogy nem tud más országokkal saját kereskedelmi egyezményeket kötni.

Mereven elveti a megállapodást a legnagyobb észak-írországi protestáns britpárti erő, a szintén rendkívül EU-szkeptikus irányvonalú Demokratikus Unionista Párt (DUP) is, amelynek külső támogatása nélkül a kisebbségben kormányzó Konzervatív Párt nem tudja elfogadtatni törvényjavaslatait. A DUP értelmezése szerint ugyanis a Brexit-megállapodásban szereplő tartalékmegoldásban benne van az a lehetőség is, hogy Észak-Írország és az Egyesült Királyság többi országrésze között keletkezik vámhatár a kilépés után.

A Brexit-megállapodásról folyó alsóházi vita éppen szerdán kezdődött újra, és az első vitanaphoz időzítve a kormány 13 oldalas dokumentumot tett közzé, megerősítve azt a korábban is hangoztatott érvet, hogy sem London, sem az EU egyáltalán nem is kívánja alkalmazni a határellenőrzés elkerülését célzó tartalékmegoldást. A kormány a dokumentumban ígéretet tesz arra is, hogy ha nem készül el időben a határellenőrzést feleslegessé tévő kétoldalú kereskedelmi megállapodás, a londoni alsóháznak és az észak-írországi önkormányzatnak egyaránt meghatározó döntési jogköre lenne annak eldöntésében, hogy a tartalékmegoldás lépjen-e életbe, vagy a kilépés után tervezett, várhatóan 2020 decemberének végéig tartó  átmeneti időszak tartson-e tovább.

A DUP azonban már szerdán jelezte, hogy mindezt csak „jelentőség nélküli, kozmetikai” változtatásoknak tekinti, és továbbra sem tartja elfogadhatónak a Brexit-megállapodást.

A Brexit-megállapodás első, szerdai vitanapja ráadásul a kormány számára érzékeny vereséggel kezdődött. Az alsóház megszavazta ugyanis az egyik lázadó tory képviselő által beterjesztett módosító indítványt, amelynek alapján a megállapodás jövő heti leszavazása esetén Theresa May kormányának az eredeti menetrendben szereplő 21 naptári nap helyett 3 alsóházi ülésnapon belül ismertetnie kell a képviselőkkel, hogy a kialakult helyzetben milyen további lépésekre készül.

Ez volt 24 órán belül a kormány második alsóházi veresége, előző este ugyanis az az indítvány is átment, amely a költségvetési törvényhez fűzött módosításokkal célozza a brit EU-tagság megállapodás nélküli megszűnésének megnehezítését.

A legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt pedig szerdán közölte, hogy ha a Brexit-megállapodás a jövő heti alsóházi szavazáson elbukik, bizalmatlansági indítványt terjeszt be a konzervatív kormány ellen.

Theresa May több nyilatkozatában is hangsúlyozta, hogy a Brexit-megállapodás jövő heti leszavazása a megállapodás nélküli kilépés felé terelné a Brexit-folyamatot – egyre erőteljesebb ugyanakkor az a kampány, amely az EU-tagságról szóló újabb népszavazás kiírását célozza a Brexit-egyezmény elvetése esetére.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »