Olaszország egyelőre megúszta a túlzottdeficit-eljárást

Nem indít túlzottdeficit-eljárást Olaszország ellen az Európai Bizottság, amennyiben a római parlament az év vége előtt megszavazza a kormány által javasolt új költségvetési tervezetet – jelentette be szerdán a brüsszeli testület.

Guiseppe Conte olasz miniszterelnök a múlt héten arról számolt be, hogy kormánya kész a bruttó hazai termék (GDP) 2,04 százalékára csökkenteni a jövő évi hiánycélt az eredetileg kitűzött 2,4 százalékról. Nem részletezte, hogy pontosan miként szorítanák le a deficitet, csak annyit mondott, hogy a tervezettnél több állami tulajdont fognak privatizálni és a gazdasági bővülés is magasabb lesz a vártnál.

Korábban arról lehetett olvasni, hogy az Európai Bizottság szerdán fog javaslatot tenni a végső esetben pénzügyi szankciókkal is fenyegető eljárás megindítására, a jelek szerint azonban a testület végül elfogadta a római ajánlatot.

„Az elmúlt hetek intenzív tárgyalásai nyomán sikerült megoldásra jutnunk 2019-re vonatkozóan” – közölte Valdis Dombrovskis, a bizottság euróért felelős alelnöke. „Ez a megoldás nem ideális, de lehetővé teszi a túlzottdeficit-eljárás elkerülését” – húzta alá, hozzátéve, hogy szorosan figyelemmel fogják követni a helyzetet.

Az Európai Bizottság októberben korábban példátlan módon hivatalosan is elutasította a jövő évi olasz büdzsé tervezetét, miután Róma a felszólítások ellenére sem volt hajlandó korrekcióra. Az euróövezet államai támogatásukról biztosították Brüsszelt, ami megnyitotta az utat a túlzottdeficit-eljárás megindítása előtt.

Ennek keretében ajánlásokat küldhetnének Olaszországnak, nem teljesítés esetén pedig pénzügyi szankciókat is elfogadhatnának. A büntetés összege elméletileg a GDP 0,2 százalékát, a 3,4 milliárd eurót is elérhetné.

Kapcsolódó cikkünk: Az EU jelentős kiadáscsökkentést vár az olaszoktól

Sajtóforrások szerint a hónapok óta zajló erőpróbát Róma és Brüsszel között a Giuseppe Conte és  Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke közti keddi telefonbeszélgetés zárta le. A költségvetési tervezet korábbi változatát az olasz parlament alsóháza bizalmi szavazással már elfogadta, a végleges csomagról a felsőház csütörtökön kezdheti el a voksolást.

Paolo Gentiloni volt olasz balközép miniszterelnök közösségi oldalán azt írta, ez a legelső olasz költségvetés, amely Brüsszelben született.

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »