Orosz hadászati bombázók érkeztek Venezuelába

Oroszország két, nukleáris fegyverek hordozására is alkalmas hadászati bombázót vezényelt Venezuelába – közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint a két Tu-160-as bombázó a Caracas melletti Maiquetia repterére szállt le hétfőn, 10 ezer kilométeres átrepülés után. A közlemény arra nem terjedt ki, hogy a gépeken volt-e fegyver.

A Tu-160-asok 5500 kilométeres hatótávolságú, nukleáris vagy hagyományos robbanótölteteket hordozó manőverező repülőgépek indítására alkalmasak. Ilyen típusú bombázókról a Szíriában folytatott orosz hadműveletek során először vetettek be harci körülmények között hagyományos robbanótöltettel ellátott H-101-es típusú „szárnyas rakétákat”.

Orosz Tu-160-asok a 2008-as orosz-grúz háborút követően landoltak először Venezuelában, s akkor egy rakétahordozó cirkáló is a dél-amerikai országba érkezett. Két ilyen bombázó 2013-ban is felkereste a baloldali populista vezetés alatt álló, Washingtonnal éles konfrontációban álló országot.

A típus főkonstruktőre, Valentyin Bliznyuk nevét viselő Tu–160 felszállása a MAKSZ 2007 repülési kiállításon. (Wikipédia)

Múlt héten Nicolás Maduro venezuelai elnök egy delegáció kíséretében Moszkvában tárgyalt. A vizit idején a felek több mint 6 milliárd dollárnyi orosz beruházás venezuelai garantálásáról állapodtak meg. A venezuelai küldöttség emellett 600 ezer tonna orosz búza vásárlásáról és a dél-amerikai ország fegyverrendszereinek orosz karbantartásáról is szerződést kötött.

A Madurót az orosz fővárosba elkísérő Vladimir Padrino López venezuelai védelmi miniszter csütörtökön azt mondta orosz hivatali partnerének, Szergej Sojgunak, hogy Caracas érdekelt a számára korábban leszállított orosz szárazföldi és légi harceszközök modernizálásában és felújításában. A tábornok közölte, hogy országába szerdán orosz katonai pilóták csoportja érkezett „tapasztalatcserére”.

Maduro egyébként bejelentette, hogy országa áttér a GLONASS orosz műholdas navigációs rendszer használatára.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »