Macron konkrét intézkedéseket jelentett be, de már ez sem elég a tüntetőknek

Emmanuel Macron francia államfő hétfő esti televíziós beszédében jogosnak nevezte a francia kormány szociális és adópolitikája ellen negyedik hete tüntető sárgamellényesek elégedetlenségét, a vele járó erőszakot ugyanakkor elfogadhatatlannak tartja, és jelezte: tisztában van azzal, hogy egyes szavai sértőek lehettek a múltban, valamint azt is elismerte, hogy nem ismerte fel azonnal a szociális válság jeleit. A köztársasági elnök 13 perces beszédét nagy várakozás előzte meg, miután a december 1-jei erőszakos zavargásokba torkollott tüntetőnap után most először szólalt meg az ügyben.

Emmanuel Macron jelképesen „gazdasági és szociális rendkívüli állapotot” hirdetett ki, és elmondta: az a célja, hogy Franciaországban ezentúl mindenki méltó módon élhessen meg a munkájából. Az elnök emellett konkrét intézkedéseket is bejelentett a tüntetők anyagi terheinek enyhítésére: a minimálbér január 1-jétől 100 euróval emelkedik, ami az infláción felül mintegy 10 százalékos emelést jelent.

Továbbá a 2 ezer eurónál alacsonyabb összegű nyugdíjak után ezentúl nem kell járulékokat fizetni (eddig csak az 1200 eurónál alacsonyabb nyugdíjak mentesültek a járulékfizetések alól), a túlórapénzek pedig a jövő évtől kezdődően adó- és járulékmentesek lesznek. Ez utóbbit, a 2007-2012 között hivatalban volt Nicolas Sarkozy államfő által bevezetett intézkedést az előző elnök, a szocialista Francois Hollande törölte el.

Macron arra kérte a munkáltatókat, hogy minden munkavállalónak fizessenek év végi bónuszt, amely adó- és járulékmentes lesz. Ennek érdekében az elnök kedden és szerdán fogadja a nagyvállalatok és bankok vezetőit. Macron azt is szeretné, ha minden francia nagyvállalat ezentúl Franciaországban adózna.

A bejelentett intézkedések Olivier Dussopt költségvetési államtitkár szerint mintegy 8-10 milliárd euróba kerülhetnek a költségvetésnek. Az Európai Bizottság azonnal jelezte, hogy figyelemmel kíséri a bejelentett új kiadások költségvetési vonzatait.

A sárgamellényesek és az ellenzék is elismerte, hogy az elnök megtette az első szociális lépéseket, de úgy értékelték, hogy a tüntetések folytatódni fognak, s jövő szombaton ismét jelentős mozgósítás várható.

Párizs, 2018. december 8.
Emmanuel Macron francia elnököt ábrázoló transzparenst tart a kezében a rendőrsorfal előtt a francia kormány szociális és adópolitikája ellen tiltakozó sárgamellényes tüntetők egyike a párizsi Champs-Elysées sugárúton 2018. december 8-án.
MTI/AP/Michel Euler

Az államfő jogosnak nevezte a sárgamellényesek elégedetlenségét, jelezte, hogy megértette a „dühöt”, az azzal járó erőszakot ugyanakkor elfogadhatatlannak tartja, és érzékeltette: tisztában van azzal, hogy egyes szavai sértőek lehettek a múltban. „Azonban semmilyen elégedetlenség nem igazolhatja egy rendőr, egy csendőr megtámadását. Amikor az erőszak elszabadul, a szabadság véget ér” – mondta Macron.

Az államfő szerint negyven év problémái törtek felszínre az útblokádoknál, amelyeket a politika eddig nem tudott orvosolni, és ebből vállalta a saját részét is a másfél évvel ezelőtti megválasztása óta.

„Tudom, előfordult, hogy megsértettem egyeseket önök közül a szavaimmal” – mondta Emmanuel Macron, akit az elmúlt hónapokban gyakran ért az a vád, hogy lekezelő és arrogáns a szerinte a változásoknak ellenálló franciákkal szemben. Elismerte azt is, hogy sokan érezhették úgy, hogy a sárgamellényesek problémái nem érdekelték őt. Pedig – ahogy fogalmazott – ennek a válságnak az előérzete miatt indult a 2017-es elnökválasztáson és indította el a reformprogramját annak érdekében, hogy mindenki jobban élhessen. „Nem felejtettem el ezt az ígéretemet. Olyan Franciaországot szeretnék, ahol mindenki méltó módon élhet a munkájából” – hangsúlyozta.

Az államfő megerősítette, hogy országos szintű egyeztetések kezdődnek a politikai képviselet megreformálásáról is, az állampolgári kezdeményezésű népszavazás bevezetéséről. Kizárta viszont a vagyonadó visszaállítását, amelyet a ciklusa kezdetén törölt el a nemzetgyűlés, és amelyet az egyik legnagyobb igazságtalanságként emlegetnek a sárgamellényesek. Az elnök szerint az intézkedésnek köszönhetően új munkahelyek jöttek létre, ugyanis a vagyonosok nem viszik külföldre a pénzüket és szívesebben fektetnek be Franciaországban.

  • Előzmények
A sárgamellényesek többsége a vidéki alsó középosztály bérből és fizetésből élő rétegéhez tartozik, és igazságtalannak tartja a kormány szociális és adópolitikáját, amely ellen november 17-én kezdődtek országszerte tüntetések a közutakon épített úttorlaszok mentén. A francia kormány – eleget téve a sárgamellényes mozgalom legfőbb követelésének – a múlt héten bejelentette, hogy eltörli az üzemanyagadó jövőre tervezett emelését és életszínvonal-megőrző intézkedésekkel helyettesíti azt, de a tüntetők ezt már kevésnek tartják, és egyre több szociális jellegű követelést támasztanak, valamint Emmanuel Macron távozását is követelik.

Az Elabe közvélemény-kutatóintézet felmérése szerint Emmanuel Macron népszerűségi mutatója decemberben 23 százalékra csökkent, s ezzel elődje, a szocialista Francois Hollande megválasztása utáni, ugyanezen időszakban mért tetszési mutatója alá süllyedt.

A szombati, negyedik tiltakozónapon országszerte 136 ezren vonultak utcára, hasonló számban, mint a december 1-jei megmozdulás során. Párizsban mintegy 10 ezren tiltakoztak. A fővárosban és a nagyobb városokban a be nem jelentett megmozdulásokon a radikális tüntetők és a rendőrök között számos helyen történtek összecsapások, és a kizárólag az összetűzést kereső rendbontók is megjelentek a tömegben, gépkocsikat borítottak és gyújtottak fel, üzleteket fosztogattak, több mint 1700-an kerültek őrizetbe.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »