Bizalmatlansági indítványt kap a nyakába Macron kormánya

Bizalmatlansági indítványt nyújt be a francia Szocialista Párt (PS) a radikális baloldali Lázadó Franciaországgal és a Francia Kommunista Párttal együtt a kormány ellen a sárgamellényesek megmozdulásai nyomán kialakult válság kezelése miatt.

Olivier Faure, a szocialisták főtitkára már múlt csütörtökön bejelentette, hogy három baloldali ellenzéki párt bizalmatlansági indítványt terjeszt be a kormány ellen. Később azonban a pártban úgy döntöttek, hogy megvárják Emmanuel Macron államfő hétfő esti beszédét a sárgamellényesek tiltakozó akciójáról. A beszéd ismeretében a frakció egyhangúlag úgy határozott, hogy a PS csatlakozik az indítványt beadókhoz.

Agnes Buzyn szociális és egészségügyi miniszter, Édouard Philippe miniszterelnök, Emmanuel Macron államfő, Francois de Rugy környezetvédelmi miniszter és Muriel Pénicaud munkaügyi miniszter (b-j) a francia kabinet és a szakszervezeti vezetők együttes válságtanácskozásán a párizsi államfői rezidencián, az Elysée-palotában 2018. december 10-én, két nappal a kormány szociális és adópolitikája ellen tiltakozó sárgamellényes tüntetők negyedik országos tiltakozónapja után.
MTI/EPA Pool/Yoan Valat

A szocialisták „hallatni akarják hangjukat és ismertetni konkrét javaslataikat” – mondta Boris Vallaud, a párt szóvivője. Szerinte az államfő hétfői beszédében nem adott sem helyes, sem felelősségteljes válaszokat a hármas – szociális, környezeti és demokratikus – válságra, az intézkedéseket és a finanszírozást illetően sok területet homályosan hagyott.

Hétfői televíziós beszédében Macron jogosnak nevezte a kormány szociális és adópolitikája ellen negyedik hete tüntető sárgamellényesek elégedetlenségét, a vele járó erőszakot ugyanakkor elfogadhatatlannak minősítette. Belátta egyúttal, hogy nem ismerte fel azonnal a szociális válság jeleit.

Macron konkrét intézkedéseket is bejelentett a tüntetők anyagi terheinek enyhítésére. A minimálbér például január 1-től 100 euróval emelkedik, ami az infláción felül mintegy 10 százalékos növelést jelent, a kétezer eurónál alacsonyabb összegű nyugdíjak után ezentúl nem kell járulékokat fizetni (eddig csak az 1200 eurónál alacsonyabb nyugdíjak mentesültek a járulékfizetések alól), a túlórapénzek pedig adó- és járulékmentesek lesznek a jövő évtől.

A köztársasági elnök a december 1-i, erőszakos zavargásokba torkollott tüntetés után most először szólalt meg az ügyben.

A beszéd után a sárgamellényesek és az ellenzék is elismerte, hogy az elnök megtette az első lépéseket, de jelezték, hogy a tüntetések folytatódni fognak, és szombaton ismét jelentős mozgósítás várható.

Forrás: MTI/AFP

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »