Trump veje sokat tudhat a Hasogdzsi-gyilkosság hátteréről

Amerikai sajtóértesülések szerint Jared Kushner, Donald Trump amerikai elnök veje és fehér házi tanácsadója tanácsokat adott Mohamed bin Szalmán szaúdi koronahercegnek a Hasogdzsi-gyilkosság után. 

A The New York Times című napilap hétvégi számában közölt értesülések szerint Jared Kushner folyamatosan magánbeszélgetéseket folytatott a szaúdi koronaherceggel, még azt követően is, hogy Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán meggyilkolták Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságírót. A lap információi szerint Kushner tanácsokat adott Szalmán hercegnek arra vonatkozóan, hogyan kezelje a gyilkosság utáni válsághelyzetet.

  • Előzmények:

Egy török napilap szerint csak mese a szaúdiak verziója Hasogdzsi haláláról

Hasogdzsi-ügy: mégis léteznek a rejtélyes hangfelvételek

A The New York Times meg nem nevezett volt kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva azt állította, hogy a Fehér Ház kabinetfőnöke – aggódva, hogy a politikailag tapasztalatlan Kushner manipuláció áldozata is lehet – visszaállította azt a régi szokást, mely szerint külföldi vezetőkkel folytatott telefonbeszélgetésekkor a Nemzetbiztonsági Tanács munkatársainak is jelen kell lenniük. A 37 éves Kushner és a 33 éves Szalmán herceg azonban e szigorítás ellenére is folyamatosan telefonkapcsolatban állt egymással, illetve sms-üzeneteket küldtek egymásnak. Erről a The New York Times szerint a Fehér Ház három volt tisztségviselője és két további, a szaúdi udvar által tájékoztatott kormányzati munkatárs számolt be a lapnak.

Jared Kushner és Mohamed bin Szalmán két év óta rendszeres kapcsolatban áll egymással – írták, és felidézték, hogy Szaúd-Arábia már Donald Trump elnökké választása után – de még a beiktatás előtt – felvette a kapcsolatot az új adminisztráció képviselőivel, annak érdekében, hogy a térség legfontosabb amerikai szövetségeseként pozícionálják Rijádot.

2016 novemberében szaúdi küldöttség látogatott az Egyesült Államokba, és a The New York Times szaúdi dokumentumokra hivatkozva azt állítja, hogy Rijád az elnök vejét, Jared Kushnert szemelte ki legfőbb kapcsolatának.

„Trump belső körei üzletemberekből állnak, akik nem igazán otthonosak a politikai szokásokban, nem ismerik mélyrehatóan az intézményeket, és támogatják Jared Kushnert” – idézte a The New York Times a szaúdiak elemzését, amelynek dokumentumait a libanoni Al-Akhbar című lap hozta nyilvánosságra. A szaúdi delegáció elemzése szerint egyébként Kushner nem ismeri az amerikai-szaúdi kapcsolatok történetét.

„Jared Kushner (szaúdi) körüludvarlása sikeres volt” – állapította meg a The New York Times, amely részletekbe menően elemezte a Trump-kormányzat és Szaúd-Arábia viszonyát és kapcsolatrendszerét is.

A Fehér Ház nem kívánta kommentálni a Jared Kushner és Mohamed bin Szalmán közötti kapcsolatokat.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »