Norvégia is leállítja a Szaúd-Arábiába irányuló fegyverexportot

Norvégia pénteken bejelentette, hogy felfüggeszti a Szaúd-Arábiába irányuló új fegyverkiviteli engedélyeket. A döntés hátterében a Szaúd-Arábiával kapcsolatos közelmúltbeli fejlemények, illetve a jemeni helyzet állnak.

A norvég külügyminisztérium szóvivője nem említette, hogy a döntés összefügg-e  az isztambuli szaúdi konzulátuson október 2-án meggyilkolt szaúdi újságíró, Dzsamál Hasogdzsi ügyével.  A minisztérium közleménye szerint jelen helyzetben Norvégia nem ad új engedélyeket a Szaúd-Arábiába irányuló védelmi és katonai eszközök exportálására. A múlt héten a norvég külügyminiszter bekérette a szaúdi nagykövetet Hasogdzsi ügyében.

Németország a múlt hónapban jelentette ki, hogy leállítja a német fegyverek exportját, ameddig Szaúd-Arábia nem ad magyarázatot Hasogdzsi meggyilkolására.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A Szaúd-Arábia által támogatott, nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz, a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz hű erők és az Irán pártfogását élvező húszi lázadók között 2014 augusztusa óta tart a polgárháború Jemenben.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »