Nyugodt a légkör az amerikai félidős választások után

Londoni pénzügyi elemzők egybehangzó véleménye szerint nem valószínű, hogy a félidős amerikai kongresszusi választások jelentősebb irányváltást eredményeznek az amerikai gazdaságpolitikában.

Az egyik legtekintélyesebb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, az Oxford Economics szerdai tanulmányában kiemeli, hogy az idén továbbra is 2,9 százalék körüli, jövőre 2,5 százalékos növekedést vár az amerikai gazdaságban.

A ház londoni elemzői szerint az könnyen elképzelhető, hogy a mexikói határon tervezett fal építésének finanszírozásával szembeni ellenállás miatt december elején részleges leállásra kényszerülhet az amerikai kormányzati szektor, de a Kongresszusnak – amelynek alsó kamarájában, a képviselőházban immár a demokraták lesznek többségben – és a Fehér Háznak jövőre néhány kulcsfontosságú ügyben egyezségre kell jutnia. Az Oxford Economics ezek közé sorolta az NAFTA-egyezmény helyébe lépő amerikai-mexikói-kanadai kereskedelmi megállapodás (USMCA) ratifikálását.

Trump sem harcias

Donald Trump republikánus párti amerikai elnök szerdán, a félidős választások után egy nappal a washingtoni Fehér Házban tartott sajtóértekezletén kétpárti együttműködést szorgalmazott. Az elnök hangsúlyozta: egyetért Nancy Pelosival – a Képviselőház elnöki tisztségének demokrata párti várományosával -, aki kedd este együttműködést és egységet sürgetett.

Az elnök úgy fogalmazott: „csodálatos lehetőségek” nyílnak majd a kétpárti együttműködésre. Példaként az egészségbiztosítási törvényt, vagy a gyógyszerárak korlátozásáról szóló megállapodást említette.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek