Távozhat Trump védelmi minisztere is

Donald Trump amerikai elnök egy vasárnap esti tévéinterjúban nem zárta ki, hogy James Mattis védelmi miniszter távozik a kormányból.

„Egyfajta demokrata párti” – fogalmazott Trump a Pentagon irányítójáról a CBS televízió 60 perc című, vasárnap esti magazinműsorában. Az elnök hangsúlyozta, hogy Mattis „jó ember”, ő személy szerint „jól kijön” vele, sőt, nagyon jó a viszonyuk, de „távozhat”. Az esetleges távozás okát nem jelölte meg, csupán annyit mondott: „egy adott időben mindenki távozik, ilyen Washington”.

Az interjúból a James Mattisra vonatkozó részletet a CBS már vasárnap kora este nyilvánosságra hozta, így a védelmi minisztérium egyik szóvivője, Robert Manning ezredes még az adás előtt közleményt adott ki, amely szerint James Mattis a munkára összpontosítja minden figyelmét.

Az elnök és a tárcavezető viszonyának megromlásáról hetek óta hírek keringtek az amerikai sajtóban, kivált azt követően, hogy szeptemberben megjelent a The Washington Post című lap főmunkatársa, Bob Woodward könyve a Fehér Házról és Donald Trump elnökségéről, és abban Woodward azt állította: Mattis miniszter szűk baráti körben leszólta az elnököt, mondván, annyit ért a Koreai-félsziget problémáiból, „mint egy ötödikes diák”. Sőt, Woodward szerint Mattis figyelmen kívül hagyta Trump azon kérését, hogy gyilkolják meg Bassár el-Aszad szíriai elnököt. A könyvben megjelent állításokat James Mattis határozottan cáfolta.

Brüsszel, 2018. október 4.
James Mattis amerikai védelmi miniszter sajtóértekezletet tart a NATO védelmi minisztereinek második napi zárótanácskozása után a katonai szervezet brüsszeli székházában 2018. október 4-én. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A CBS-nek adott, előre rögzített interjújában Donald Trump szólt Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró isztambuli eltűnéséről és feltételezett meggyilkolásáról. Hangsúlyozta – amit a hét végén többször is megerősített -, hogy az ügynek a végére fognak járni, és amennyiben bebizonyosodik, hogy a háttérben Szaúd-Arábia áll, akkor a sivatagi királyság „nagyon komoly büntetésre” számíthat. Elutasította viszont, hogy Washington felmondja a Rijáddal kötött fegyverszállítási megállapodást, arra hivatkozva, hogy ez amerikaiak százezreinek ad munkát. „Nem akarom, hogy (a büntetőintézkedések) károsan érintsék a munkahelyeket, vannak más módjai is a büntetésnek” – fogalmazott.

Az elnök ugyanakkor elmondta, hogy Jared Kushner, aki a veje és a tanácsadója a Fehér Házban, telefonon beszélt Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceggel, aki tagadta, hogy Rijádnak köze volna Hasogdzsi eltűnéséhez.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A riporter kitért Észak-Koreára és Oroszországra is. Arról faggatta Donald Trumpot, hogy miért kedveli Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőt, akit kegyetlen diktátornak írt le. Trump azt válaszolta, hogy lényegesebb dolognak tartja, hogy tárgyalások folynak Washington és Phenjan között.

Az elnök ismételten visszautasította, hogy ne lépne fel határozottan és keményen Oroszország ellen. Kérdésre válaszolva leszögezte: igen, Oroszország beavatkozott a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamatba, de ezt tette Kína is.

A riporter kérdésére, hogy vajon csaknem két évvel a megválasztása után elnökként milyen tapasztalatokra tett szert, és mi az, amit ma másként tenne, Donald Trump a legnagyobb tapasztalatának azt nevezte, hogy Washington és a washingtoni politika „rendkívül elvetemült”. Hozzátette, hogy a Kínával és más országokkal folytatott kereskedelmi vitát korábban kellett volna megindítania.

  • További cikkeink a témában:

Forrás: MTI

Friss hírek