Marad az eddigi kormánykoalíció Luxemburgban

Hatalmon maradhat Luxemburgban a liberálisok, szociáldemokraták és zöldek alkotta eddigi kormánykoalíció, miután a három párt éppen csak, de megőrizte többségét a vasárnap megtartott parlamenti választásokon.

„A többség megmaradt” – jelentette ki Xavier Bettel miniszterelnök. Ez egy „fantasztikus eredmény” – tette hozzá, mielőtt csatlakozott a győzelmet ünneplő párttársaihoz. A szavazatszámlálás vasárnap éjjel közzétett hivatalos, de még nem végleges végeredménye szerint a koalíciós pártok együttesen 31 mandátumot szereztek a nagyhercegség 60 fős parlamentjében.

A Xavier Bettel vezette liberális Demokrata Párt (DP) 12 mandátumhoz jutott (a szavazatok 16,91 százalékával), egy képviselői helyet veszítve 2013-as választási eredményéhez képest. A szociáldemokrata Luxemburgi Szocialista Munkáspárt (LSAP) 10 mandátumhoz jutott (17,60 százalékkal), hárommal kevesebbhez, mint öt éve. A kormánypártok közül a legjobb eredményt a Zöldek könyvelhették el (15,12 százalék), akik 9 képviselőt küldhetnek a parlamentbe, hárommal növelve eddigi mandátumaik számát.

Bettel a választás lezárulta után hangsúlyozta, hogy egyelőre semmilyen hivatalos megbeszélést nem tartottak a hárompárti koalíció megújításáról. A választás előtt azonban többször is hangsúlyozta, hogy a szövetség fenn akarja tartani eddigi koalícióját.

Az ellenzéki Keresztényszociális Néppártnak (CSV) nem sikerült megvalósítania célját, hogy megfossza többségüktől a koalíciós pártokat, ráadásul két mandátumot veszített, de 21 képviselőjével továbbra is az egykamarás luxemburgi parlament legerősebb pártja lesz.

Az 594 ezer lakosú Luxemburgban, amely területe alapján a világ hatodik legkisebb állama, vasárnap 257 ezer választásra jogosult adhatta le voksát.

Forrás: MTI/APA/dpa

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »