Észak-Írország a parlamenti támogatás megvonásával fenyegeti a brit kormányt

A legnagyobb észak-írországi unionista párt vezetője szerint az a terv, amelyet az Európai Unió javasol az ír-északír határellenőrzés elkerülésére Észak-Írország és Nagy-Britannia közé emelne vámhatárt.

Arlene Foster, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) vezetője a Belfast Telegraph című észak-írországi napilapnak írt, szombaton közölt cikkében úgy vélekedett, hogy ha az EU terve megvalósul, az Észak-Írországgal kereskedő nagy-britanniai székhelyű üzleti vállalkozások határokba ütköznének.

Mint a cikkben fogalmaz, az Egyesült Királyság egyetlen nemzet, és nem szabad nemzetközi határokhoz hasonló belső határokat emelni területén. A DUP vezetője kimondatlan, de alig burkolt utalást tett arra, hogy ha a kormányzó brit Konzervatív Párt nem ennek jegyében jár el a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló tárgyalásokon, a DUP megvonhatja tőle parlamenti támogatását.

Ezt a párt más magas rangú illetékesei is kilátásba helyezték az elmúlt héten, arra az esetre, ha olyan megállapodás születne az EU-val, amely a DUP értelmezése szerint vámakadályokat emelne Észak-Írország és Nagy-Britannia közé.

Észak-Írország nem része Nagy-Britanniának, de vele együtt alkotja az Egyesült Királyságot a brit korona fennhatósága alatt. A brit Konzervatív Párt a tavaly nyári előrehozott választásokon addigi csekély alsóházi többségét is elvesztette, és azóta kisebbségben, a DUP frakciójának külső támogatásával kormányoz. Ha a DUP ezt a parlamenti támogatást megvonja, olyan helyzet is előállhat, hogy a konzervatív párti brit kormány nem tud még sarkalatos törvényeket sem elfogadtatni. Elbukhat például az október végén esedékes új költségvetés – ahogy ezt egyébként több DUP-tisztviselő az utóbbi napokban konkrétan fel is vetette -, és ebben az esetben a kormány helyzete tarthatatlanná válhat.

Kapcsolódó cikkeink:

Az Ír Köztársaság és Észak-Írország határának majdani ellenőrzése a Brexit-tárgyalások legsarkalatosabb megoldatlan kérdése. A Brexit után ez a 499 kilométeres határszakasz az Egyesült Királyság és az EU egyetlen szárazföldi vámhatárává válik, mivel London ki akar lépni az EU vámuniójából is. Ezt azonban a brit kormány is elutasítja, szintén azzal az érvvel, hogy így Észak-Írország és az Egyesült Királyság többi része közé emelkedne vámhatár.

A brit kormány nyáron kidolgozott alternatív javaslatcsomagja ehelyett közös szabadkereskedelmi térség létrehozását és ehhez közös szabálygyűjtemény kialakítását javasolja az EU-nak a fizikai áruk forgalmának szabályozására, olyan módon, mintha az Egyesült Királyság egésze és az Európai Unió „kombinált vámtérséget” alkotna.

Ezt az indítványt viszont – amellett, hogy az EU sem támogatja – a Konzervatív Párt alsóházi frakciójának keményvonalas Brexit-tábora is hevesen ellenzi.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »