A washingtoni szenátus többsége jóváhagyta Brett Kavanaugh szövetségi bíró kinevezését a legfelsőbb bíróság tagjának

Jóváhagyta a helyi idő szerint szombat délutáni végszavazáson a washingtoni szenátus többsége Brett Kavanaugh szövetségi bíró kinevezését az Egyesült Államok alkotmánybíróságaként is működő legfelsőbb bíróság tagjának.

Az amerikai elnök júliusban jelölte a washingtoni fellebbviteli bírót az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság új tagjának, miután a 81 éves Anthony Kennedy bejelentette a visszavonulását.

Az 53 éves Kavanaugh szenátusi meghallgatása csupán szeptemberben kezdődött meg, de a washingtoni politikai élet már Donald Trump bejelentése után megbolydult.

Brett Kavanaugh amerikai fõbírójelölt az amerikai szenátus igazságügyi bizottságának meghallgatásán a kongresszus washingtoni épületében 2018. szeptember 27-én. (MTI/EPApool/Tom Williams)

A szenátus igazságügyi bizottságában – amelynek igenlő állásfoglalása kell ahhoz, hogy a testület egésze szavazhasson a jelölt elfogadásáról vagy elutasításáról – a meghallgatás heves és szenvedélyes volt. Dianne Feinstein demokrata párti szenátor a bizottságban egy levelet mutatott be, amelyben Christine Blasey Ford kaliforniai pszichológus azt állította, hogy 1982-ben egy diákbulin Kavanaugh szexuálisan zaklatta őt. A főbírójelölt tagadta a vádat, melyről a szenátusi bizottság Fordot és Kavanaugh-t is meghallgatta.

A demokrata párti törvényhozók kérésére a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) kibővítette vizsgálódását.
Donald Trump elnök mindvégig kiállt jelöltje mellett.

A szenátorok csütörtökön megkapták az FBI vizsgálódásainak összefoglaló jelentését. Bár ez a dokumentum nem nyilvános, kiszivárgott az a megállapítása, hogy a Kavanaugh ellen felhozott vádak nem bizonyíthatóak. A szenátus ügyrendi szavazáson úgy döntött, hogy lezárja a vitát, és ma a szenátus egésze megtartja a végszavazást a jelöltről.

Az úgynevezett ingadozó szenátorok közül a maine-i republikánus Susan Collins pénteken hosszas beszédben érvelt amellett, hogy miért szavazza meg Kavanaugh-t. S bár Lisa Murkowski alaszkai republikánus közölte, hogy nemmel voksol, két demokrata párti szenátor is azt jelezte, hogy a republikánusokkal együtt megszavazza a jelöltet.

Csaknem valamennyi gyorselemzés történelmi jelentőségűnek minősítette a szenátus szombati végszavazását, amelyben a törvényhozók 50:48 arányban jóváhagyták Donald Trump amerikai elnök jelöltjét. Az 53 éves Kavanaugh – eddigi washingtoni fellebbviteli bíró – kifogástalan szakmai karriert tudhat magáénak, ezt szenátusi meghallgatása során a jelöltségét ellenző demokrata párti szenátorok is elismerték. Brett Kavanaugh konzervatív bíró. Kinevezése élethosszig tart. Kinevezésével a kilenctagú legfelsőbb bíróságban konzervatív többség alakult ki. A legfelsőbb bíróság pedig az amerikai társadalom életét hosszú távon meghatározó kérdésekben – például a művi terhességmegszakítás vagy az illegális bevándorlás ügyében – irányadó és megfellebbezhetetlen döntéseket hoz. Kavanaugh-t nem ingadozó, hanem következetesen konzervatív bíróként tartják számon. Amikor Trump júliusban – Anthony Kennedy főbíró visszavonulása után – őt jelölte, a demokrata párti politikusok jó része azonnal jelezte, hogy nem ért egyet a jelölt személyével. Kennedy bíró ugyanis „ingadozó”volt, fontos ügyekben akár számíthattak is rá a demokraták. Kavanaugh bíró várható döntései – eddigi munkássága alapján – szinte bizonyosan konzervatív szemléletet fognak tükrözni. Demokrata politikusok emlékeztettek arra, hogy Kavanaugh fiatal jogászként részt vett annak a Kenneth Starr irányította különbizottságnak a munkájában, amely annak idején, 1998-ban, Bill Clinton elnök alkotmányos eltávolításának lehetőségeit vizsgálta. Bernie Sanders vermonti szenátor – aki 2016-ban Hillary Clinton vetélytársa volt a Demokrata Párt elnökjelöltségéért folyó küzdelemben – még a nyáron kijelentette: a demokraták mindent elkövetnek annak érdekében, hogy megakadályozzák Kavanaugh kinevezését. Cory Booker demokrata párti szenátor pedig a szexuális zaklatásról szóló vádaskodás közepette leszögezte: mindegy, hogy Brett Kavanaugh bűnös-e vagy sem, Trumpnak új bírát kell jelölnie a legfelsőbb bíróságba. A CNN amerikai hírtelevízió elemzője szombaton este azt emelte ki, hogy a republikánusok nagyon taktikusan politizáltak. Julian Zelizer történész, a hírtelevízió szakértője szerint túljártak a demokraták eszén, például azzal, hogy azonnal hozzájárultak a demokrata szenátorok FBI-vizsgálatra vonatkozó kéréséhez. A szakértő szerint nyilván tudták, hogy a vizsgálódás eredménye csakis kedvező kimenetelű lehet, hiszen addig már nyolcszor átvilágították a főbírójelöltet. Kavanaugh kinevezését az Egyesült Államokban Trump elnök vitathatatlan győzelmeként értékelik. Ez a tény pedig már önmagában is befolyásolhatja a november 6-án sorra kerülő félidős választások eredményeit, de a legutóbbi felmérések szerint a Kavanaugh-meghallgatás hangneme, a jelölt elleni támadások és lejáratási kísérletek, a személyét övező viták megélénkítették a republikánusok szavazókedvét.
  • További cikkünk a témában:

Forrás: MTI

Friss hírek