2020-ban érhet be Trump tavalyi stratégiája

A republikánusok tavaly azért erősködtek annyira, hogy keresztülvigyék az adóreformot, mert úgy gondolták, az majd megdobja esélyeiket az idei félidős választásokon. Nos, e kapcsán nyilvánvalóan elszámították magukat, azonban a tavaly elfogadott törvény segíthet Donald Trumpnak 2020-ban.

A 2016-os választások előtti időszakban az amerikai gazdaság folyamatosan gyengült. 2015 első negyedévében a GDP éves növekedése 3,8 százalék volt. Ez 2016. második negyedévére 1,3 százalékra csökkent. És a gazdaság fokozatos lassulásával a munkavállalók kompenzációjának növekedése szintén hanyatlott: 2015 második negyedévében még 3,8 százalékkal nőtt, hogy aztán alig fél százalékpontra essen vissza egy évvel később.

Az elnökválasztás óta azonban mind a gazdaság, mind a munkavállalói kompenzáció erős gyarapodásnak indult.

A gazdasági növekedéshez minimum két tényező megkérdőjelezhetetlenül hozzájárult:

  • először is, az adócsökkentések növelték az általános teljesítményt;
  • másodszor, az olajárak emelkedése a beruházások és az olajjal kapcsolatos gyártás fellendüléséhez vezetett.

A bérek növekedésének magyarázata bonyolultabb. Mielőtt számításba vennénk a megélhetési költségek változását, meg kell említeni, hogy a kompenzáció jelenleg ugyanolyan gyors ütemben növekszik, mint a 2015-ös lassulás előtt. Ezeket a nyereségeket azonban az infláció emelkedése is sújtja, amit ugyanaz az olajár-növekedés vezérel, ami az általános gazdasági fellendülésért is felelős. Az inflációval korrigálva az első negyedévi kompenzációs növekedés 2018-ban mindössze 0,7 százalék volt.

A bérnövekedés javulása* sokkal jobb, ha nem számítjuk az inflációt.
*az éves növekedés adatai

Illusztráció: Bloomberg

Ironikus, hogy a törvény, amelyet a republikánusok tavaly rohamtempóban igyekeztek átnyomni a kongresszuson, túl későn érkezett, hogy segítsen nekik ebben az évben. Mindazonáltal az adóreform megteremtette a szükséges löketet a gazdaság számára, az olaj- és gázipari fellendülés pedig növelte a gyári- és az építőmunkások iránti keresletet. Csak annyi, hogy az olajárak emelkedése miatt az amerikaiak többsége eddig mindössze kis javulást tapasztalt a mindennapi bevételeik kapcsán, és ez az, ami igazán számít a novemberi időközi választásokon.

Ha azonban hosszú távban gondolkodunk, a munkavállalók kilátásai pozitívabbak. Az ipari infrastrukturális beruházások várhatóan nagymértékű olajtermelés-növekedést tesznek lehetővé 2019 végén, amely nemcsak több munkahelyet, hanem alacsonyabb árakat is eredményez.

És el is érkeztünk 2020-ba. A mostani megélhetési költségek növekedése 2020-ra valószínűleg visszájára fordul, ami a legtöbb amerikai család számára további lendületet ad. Ez pedig nagyban növelheti majd Donald Trump amerikai elnök újraválasztási esélyeit.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Bloomberg

Friss hírek