Erdogan sült galambokkal megrakodva távozott Németországból

Recep Tayyip Erdogan török elnök múlt heti, Németországban tett látogatása előtt az elemzők szinte kivétel nélkül azt mondták, hogy a török vezető fő prioritása az, hogy „meglágyítsa” Angela Merkelt. Erdogan ehelyett arra használta az alkalmat, hogy megmutassa: erre egyáltalán nincs szükség.

Bár nem kapott meg mindent, amit szeretett volna – például nem tudott ígéretet kicsikarni a törökök vízummentes belépésére vonatkozóan az Európai Unióba, valamint az EU és Törökország közti, esetleges kiterjedtebb vámunió kilátásai sem javultak –, de a német kancellár, miután biztosította vendége számára a teljes körű állami tiszteletadást, szimbolikus és diplomáciai ajándékokkal bocsátotta útjára Erdogant.

Megegyeztek például abban, hogy Peter Altmaier német szövetségi gazdasági miniszter hamarosan egy népes üzleti delegáció élén Törökországba látogat, valamint hogy Merkel maga is elutazik Isztambulba egy Erdogan által rendezett (és egyébként a francia és orosz elnökökkel tartott) konferenciára Szíria jövőjéről.

Na de mit adott cserébe a török elnök? Kijelenthetjük, hogy szinte semmit. Erdogan teljesen figyelmen kívül hagyta házigazdái aggodalmát a török demokrácia és emberi jogok helyzetével kapcsolatban, viszont ezzel szemben azzal vádolta Németországot, hogy kémeket és terroristákat támogat. Nem kért bocsánatot azért, mert korábban „náci intézkedésekkel” vádolta meg Merkelt. Továbbá ha a német kancellár meg is fogalmazott valamiféle kritikát Erdogan gazdaságpolitikájával kapcsolatban, akkor ezeket nem hozták nyilvánosságra, és úgy tűnik, a török elnök nem is ígért semmilyen változást.

A találkozó eredménye kényelmetlen valóságot tükröz Merkel számára: bármennyire is szüksége van Erdogannak a német támogatásra – különösen most, hogy súlyos diplomáciai és kereskedelmi vitába keveredett az Egyesült Államokkala német kancellárnak egyszerűen nincs hatalma felette. Németországnak ezzel szemben nagy szüksége van Törökországra, hogy az tiszteletben tartsa az EU-val kötött menekültügyi megállapodást.

Köln, 2018. szeptember 29.
Recep Tayyip Erdogan török elnök beszél a kölni mecset megnyitóján 2018. szeptember 29-én. Erdogan háromnapos hivatalos látogatáson tartózkodott Németországban. (MTI/AP/Martin Meissner)

A többi nyugati vezetőhöz hasonlóan Merkel azzal kapcsolatban is Erdoganra támaszkodik, hogy tartsa a frontot a szíriai Idlíb tartományban, ahol Törökország és Oroszország megállapodott egy demilitarizált ütközőövezetet létrehozásáról a kormánycsapatokat és a Damaszkusz ellen harcoló erőket elválasztó demarkációs vonal mentén, hogy megakadályozzák a humanitárius katasztrófával fenyegető újabb offenzívát.

Ezek a prioritások pedig minden mást felülírnak, valamint abban is akadályozzák Merkelt, hogy sürgesse a gazdasági reformokat, noha Németország Törökország legnagyobb kereskedelmi partnere.

Így a kancellár csak a legenyhébb szemrehányást fogalmazhatta meg Erdogannal tartott közös sajtótájékoztatóján. Miközben felemlegette, hogy a két országnak egyaránt stratégiai érdeke a jó kétoldalú kapcsolat, mindössze azt jegyezte meg, hogy a berlini és az ankarai vezetés „igen eltérően gondolkodik arról, hogy miként is kellene kinéznie egy demokratikus, szabad és nyitott társadalomnak”.

Frank-Walter Steinmeier német szövetségi elnök ennél egy kicsit tovább ment: az Erdogan tiszteletére rendezett banketten aggodalmát fejezte ki a „török újságírók, szakszervezeti képviselők, ügyvédek, értelmiségiek és politikusok miatt, akik rács mögött maradnak”.

Erdogan figyelmen kívül hagyta a „fejcsóválást”, sőt mi több, inkább megfogalmazta saját bírálatait: követelte a 2016-os puccskísérlettel összefüggésben terrorizmussal gyanúsított, Németországban tartózkodó személyek és „a Kurdisztáni Munkáspárt több ezer tagjának” kiadatását, továbbá elvárja, hogy adják át a török hatóságoknak a Cumhuriyet című lap Németországba menekült volt főszerkesztőjét, az „államtitkokat kiszolgáltató ügynök” Can Dündart.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Bloomberg / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »