Szíria után Indiába is orosz légvédelmi rendszer kerülhet

Vlagyimir Putyin csütörtökön és pénteken tesz majd hivatalos látogatást Indiában, amelynek vezetése sajtójelentések szerint az amerikai szankciófenyegetések ellenére is Sz-400-as légvédelmi rakétarendszereket kíván beszerezni.

Az orosz-indiai haditechnikai együttműködésről is tárgyalni fog Vlagyimir Putyin orosz elnök Narendra Modi indiai kormányfő indiai kormányfővel a hét második felében – közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságírókkal hétfőn Moszkvában. Peszkov nem bocsátkozott részletekbe a Putyin és Modi által aláírandó dokumentumokkal kapcsolatban.

Korábban az IndiaTV csatorna azt közölte, hogy a felek Sz-400-asok, valamint négy új orosz fregatt megvásárlásáról – amelyek közül kettőt Goában szerelnének össze – és AK-103-as gépkarabélyok indiai gyártásáról állapodhatnak meg. A lehetőségek között szerepel az első önálló indiai űrhajóscsapat oroszországi kiképzéséről történő megállapodás is.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Erdogan nem tesz le az orosz rakétarendszer megvásárlásáról

Szaúd-Arábiába is mennek az orosz légvédelmi rakéták

Peszkov nem kívánt válaszolni arra a kérdésre, hogy Oroszország mikor szállítja le Szíriának a megígért Sz-300-as légvédelmi rendszert. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken, az ENSZ-közgyűlés általános vitája alkalmából megtartott New York-i sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a szállítás megkezdődött.

Egy orosz Sz-300-as légelhárító rakéta száll fel a Nemzetközi Katonai Játékokon Astrakhan közelében, Oroszországban, 2017. augusztus 5-én. EPA/MAXIM SHIPENKOV

Moszkva azt követően határozott a szíriai légvédelem korszerűsítéséről, hogy az szeptember 17-én lelőtt egy orosz Il-20-as felderítő gépet, amikor szándékai szerint négy, Latakia tartománybeli objektumokat bombázó izraeli F-16-os harci gépre nyitott tüzet. Az orosz védelmi minisztérium szerint az Il-20-as pusztulásáért a felelősség az izraeli légierőt terheli, amely hibás helymeghatározással és mindössze egy perccel a támadása előtt figyelmeztette a szíriai orosz parancsnokságot. Ez megakadályozta, hogy az orosz gépet biztonságos területre navigálják.

Szeptember 24-én Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter közölte, hogy Damaszkusz két héten belül meg fogja kapni az Sz-300-as rendszert. 

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »