A külföldi kormányok továbbra is ösztönzik Macedónia integrációját

Üdvözölte az Európai Unió és a NATO is hétfőn az ország nevének megváltoztatásáról kiírt előző napi macedón népszavazás eredményét, kiemelve, hogy az igenek voltak elsöprő többségben, még ha a részvétel alatta is maradt az érvényességi küszöbnek.

Johannes Hahn uniós bővítési biztos gratulált azoknak az állampolgároknak, akik kinyilvánították vasárnap a véleményüket, éltek demokratikus szabadságjogaikkal.

„Az igenek nagyon jelentős többsége mutatja, hogy széleskörű a névvita rendezését célzó egyezmény és az ország euroatlanti integrációjának támogatottsága” – írta Twitter-üzenetében az osztrák biztos. Hangsúlyozta, azt várja a macedón politikai vezetőktől, hogy az ország érdekében tartsák tiszteletben a döntést és járjanak el felelősséggel.

Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a történteket „történelmi lehetőségnek” nevezte a nyugat-balkáni térség államainak megbékélése és európai integrációja szempontjából, és sürgette az alkotmánymódosítást az eredménynek megfelelően. Aláhúzta: az Európai Unió teljes mértékben támogatni fogja Macedóniát és a lakosságot a folyamatban.

  • Bulgária is támogatja az integrációt

Bulgária felszólította a szomszédos Macedónia kormányát, hogy a névvita lezárásáról szóló népszavazás érvénytelensége ellenére ne hagyja figyelmen kívül az ország euroatlanti integrációjának széles körű támogatottságát.

„Szavazatuk látható és egyértelmű, éppen ezért nem hagyható figyelmen kívül” – írta közleményében a bolgár külügyminisztérium.

„Itt az ideje, hogy szomszédunk megmutassa érettségét, és módot találjon a bonyolult probléma megoldására” – tette hozzá a tárca, amely szerint az időhúzás sem Macedóniának, sem a térségnek nem válna hasznára. Bulgária az Európai Unió és a NATO tagjaként támogatja a Nyugat-Balkán, azon belül Macedónia euroatlanti integrációját – hangsúlyozta a külügyminisztérium.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára ugyancsak üdvözölte az igenek túlnyomó többségét.

„A politikai vezetőknek és a pártoknak konstruktívan és felelősségteljesen kell cselekedniük, hogy megragadják ezt a történelmi lehetőséget. A NATO ajtaja nyitva áll, de nemzeti szinten is minden eljárást teljesíteni kell” – írta a katonai szövetség vezetője a Twitteren. Az eredményt egyebek mellett az amerikai külügyminisztérium is üdvözölte.

A vasárnapi macedóniai népszavazáson a jogosultak 36,11 százaléka járult az urnák elé, ami azt jelenti, hogy érvénytelen lett a referendum. Ugyanakkor a voksolók több mint 90 százaléka igennel felelt arra a kérdésre, hogy támogatja-e az ország jövőbeni EU- és NATO-csatlakozását azáltal, hogy elfogadja a Macedónia és Görögország közötti névvita rendezéséről megkötött egyezményt.

  • Előzmények:

Mivel csupán véleménynyilvánító népszavazásról volt szó, a kormány várhatóan így is kezdeményezni fogja az alkotmánymódosítást, amelynek eredményeként a délszláv országot Észak-Macedóniának fogják hívni. Ezután az athéni parlament is ratifikálhatja azt az egyezményt, amivel minden akadály elhárul az elől, hogy folytatódhasson Szkopje euroatlanti integrációja.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »