Megalakulhat a kisebbségi kormány Szlovéniában

Bizalmat szavazott a szlovén parlament csütörtökön – a választások után három hónappal – a Marjan Sarec által felállított balközép kisebbségi koalíciós kormánynak.

Az ötpárti koalíció kisebbségi kabinetjét a 90 tagú szlovén törvényhozás jelen lévő tagjai közül 45-en támogatták, és 34-en ellene szavaztak.

A korábbi bejelentésektől eltérően a Baloldal (Levica) párt, amely 9 szavazattal kívülről támogatta volna a kisebbségi kormányt, tartózkodott, mert nem értett egyet egyes miniszterek személyével.

Az öt párt: Marjan Sarec Listája (LMS), a szociáldemokraták (SD), Miro Cerar ügyvivő kormányfő Modern Közép Pártja (SMC), Alenka Bratusek volt miniszterelnök pártja (Stranka AB) és a nyugdíjaspárt (DeSUS) 43 szavazattal rendelkezik a törvényhozásban. A kormány létrejöttét támogatta még Horváth Ferenc magyar és Felice Zizan olasz kisebbségi képviselő is.

Ljubljana, 2018. augusztus 17.
Marjan Sarec újonnan megválasztott szlovén miniszterelnök-jelöltnek (b) gratulál Miro Cerar volt ügyvezető szlovén miniszterelnök, a balközép Modern Közép Pártjának (SMC) vezetője a ljubljanai parlament rendkívüli ülésén 2018. augusztus 17-én. Sarecet – aki a június 3-i szlovéniai választásokon a második legtöbb szavazatot kapta a Marjan Sarec Listája (LMS) elnökeként – a balközép pártok jelölték a posztra. (MTI/EPA/Igor Kupljenik)

Marjan Sarec kormányfő még a délelőtt folyamán, a parlamenti vita előtt felszólalásában elmondta: itt az ideje, hogy munkához lássanak. Kiemelte: elsőbbséget élvez az egészségügy és közigazgatás reformja, ugyanakkor hozzátette, nem akar sokat ígérni azon kívül, hogy keményen fognak dolgozni.

„A kormánykoalíció létrehozása mögött hosszú és kemény hetek állnak” – fogalmazott a kormányfő. „Az új kormányba delegált miniszterek vállalták a támadásokat, a kritikákat és az álmatlan éjszakákat, hogy eredmény születhessen” – tette hozzá.

Megígérte, hogy megszünteti az adminisztratív és bürokratikus akadályokat, valamint növeli a befektetési kedvet Szlovéniában. Cáfolta ugyanakkor azokat az állításokat, hogy kormánya magas tőkeilleték bevezetését tervezi, amivel a jobboldali ellenzék és egyes vállalakozók, magáncégek vezetői vádolták az új kabinetet.

A védelmi rendszerrel és közbiztonsággal kapcsolatban kiemelte: Szlovéniában nincs helye a gyűlöletbeszédnek, sem a félkatonai alakulatoknak. Az államnak van saját törvényes védelmi mechanizmusa, nincs szükség demokráciaellenes és alkotmányellenes szervezkedésre.

  • Előzmények
A 2018. június eleji parlamenti választást a Janez Jansa volt miniszterelnök vezette jobboldali, bevándorlásellenes Szlovén Demokrata Párt (SDS) nyerte meg 25 mandátumot szerezve, de nem tudott kormányt alakítani. A választásokon a második helyen befutott LMS elnökét, Marjan Sarecet augusztus eleji rendkívüli ülésén választotta meg a szlovén parlament miniszterelnök-jelöltnek. Sarecnek legkésőbb szeptember 1-jéig kellett benyújtania a kormánylistát a parlamentnek, amelyet most az jóváhagyott.

Kapcsolódó cikkünk: Politikai patthelyzet Szlovéniában

A kormánytagok a szavazás után letették az esküt. Sarec ezt követően átveszi a miniszterelnöki tisztséget Miro Cerartól, és azonnal összehívja a kormányülést, amelyen főleg az államtitkárokról döntenek majd.

A tárcáknál már pénteken megkezdődik az átadás-átvétel.

Marjan Sarec, Szlovénia legfiatalabb kormányfője

Marjan Sarec baloldali politikus, akinek pártja a második lett a június 3-án tartott parlamenti választásokon, lett Szlovénia legfiatalabb kormányfője. A 41 éves Sarec karrierjét újságíróként kezdte, később komikus színészként vált ismertté. Júniusban választották meg először parlamenti képviselőnek, előtte több ciklusban volt Kamnik város polgármestere.

Annak ellenére, hogy a politikai közvélemény mindössze tavaly ismerte meg, miután indult az elnöki választáson, Kamnik községben sikeres helyi politikus lett. Bár két ciklusban polgármesterként önkormányzati szinten politikai tapasztalatot szerzett, ellenzői szerint ez nem elég ahhoz, hogy nemzeti és nemzetközi szinten is kommunikálni tudjon.

Még mielőtt politikával kezdett volna foglalkozni, Sarec híres komikus volt Szlovéniában, olyan ismert embereket, politikai vezetőket figurázott ki, mint Franjo Tudjman, Horvátország első elnöke, Janez Drnovsek néhai szlovén miniszterelnök és államfő vagy Janez Jansa volt jobboldali miniszterelnök, aki győzelemre vezette pártját a júniusi választásokon. Annak ellenére, hogy már hátrahagyta komikusi múltját, fellépéseit manapság is több ezren nézik a tévében, vagy hallgatják a rádióban. Humorista múltja ellenére azok, akik személyesen is ismerik, azt mondják, nagyon következetes, komoly, szorgalmas és szigorú ember, ami miatt egykori munkatársai Kamnik városában munkahelyi stressz szándékos okozásával is vádolták.

Első parlamenti felszólalásában, mielőtt miniszterelnök-jelöltnek választották, figyelmeztette ellenfeleit, hogy tévednek, ha azt hiszik, hogy kormánya rövid életű lesz.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »